Website-uri de știri, presă online

Principala provocare pentru un website de știri, un ziar online, este gestionarea fluxului mare pagini publicate zilnic. O arhivă mare de pagini de știri devine greu de organizat și de structurat în categorii și sub-categorii, iar publicațiile au tendința de a genera o categorie sau o sub-categorie nouă, la fiecare tip de știre. Astfel, conținutul în ansamblu al site-ului își pierde din relevanță, categoriile vechi rămân ne-actualizate și afectează rata de indexare a întregului website.

Performanță tehnică

Un website de știri trebuie să fie foarte bine optimizat tehnic, pentru a fi citit și indexat de roboți, mai ales că, în domeniul ce ține de NEWS, este foarte important ca știrea publicată să fie indexată în Google în timp real (imediat sau într-un timp foarte scurt).

Text și Meta-text

O altă provocare, pe care trebuie să o treacă cu bine portalurile de presă online, este formularea titlurilor știrilor, astfel încât miezul știrii, topicul principal să fie reprezentat astfel:

  • în titlu în primele 4-6 cuvinte (aprox. 480 pixeli), pentru că este automat preluat ca Meta Title și afișat de Google în paginile de rezultate ale căutărilor;
  • în prima frază din textul de știre, care este de obicei preluată automat ca Meta Description, topicul principal să fie în primele 10 – 12 cuvinte și fraza să nu fie mai lungă de 20 de cuvinte (aprox. 890 pixeli).

Foarte importantă este denumirea imaginilor, iar în cele mai multe cazuri aceasta se face automat (un șir de cifre și litere), fără legătură cu știrea din pagină.

Organizarea textului în paragrafe clare, cu intertitluri relevante pentru cititor, este esențială pentru a citi o știre pe telefonul mobil. O știre prezentată în forma unui bloc de text compact, de 2 sau 3 sau mai multe scroll-uri pe telefonul mobil, nu va fi niciodată citită de la început până la sfârșit.

Un echilibru între tipurile de știri pozitive /vs/ știri negative lipsește la cele mai multe portaluri de știri din România. În aparență, știrile negative au impact la public și atrag trafic.

Însă, dacă urmăriți în mod constant valorile de trafic și de performanță din Google Analytics, veți observa ca un echilibru între știrile pozitive și știrile negative atrage și fidelizează cititorii pe termen lung.

RECLAMA – sufletul comerțului

O mare parte din veniturile portalurilor de știri vine din publicitate – este principala provocare a site-urilor de NEWS. Consumatorii de știri online s-au cam săturat de reclame și fie trec peste ele fără interes, fie au instalat în browser o aplicație care blochează afișarea reclamelor în pagina web.

Care este soluția? Păi, în primul rând, un echilibru în pagina de știre între conținut non-comercial /vs/ conținut comercial. Și tot în primul rând… advertoriale de foarte bună calitate, care să ofere și informație utilă, nu doar o prezentare de produse și servicii.