Strategii SEO în 2023. Performanță tehnică sau SEO tehnic

În partea a 3-a a prezentării direcțiilor în SEO și în marketing online în general, pentru perioada ce urmează (2022 – 2023) – abordăm câteva aspecte ce țin de performanța tehnică a unui website și de User Experience.

Technical SEO

1. Core Web Vitals - Google Search Console

Ce constatăm

Core Web Vitals, sau factorii pe care Google îi consideră importanți pentru experiența utilizatorilor pe site, au fost în centrul atenției în anii trecuți, în special după integrarea în Search Console.


Acești parametri de performanță tehnică ai site-ului ne indică rapiditatea și ușurința cu care se încarcă paginile acestuia, cum se comportă la interacțiunea utilizatorilor, dar și cât de ușor poate fi citit conținutul unei pagini web pe dispozitive Mobile.


Google a anunțat deja că, pentru ranking-ul și indexarea unui website, va lua în considerare în mod exclusiv modul în care acesta funcționează și se comportă pe Mobile. Este nevoie să revizuim întreaga strategie de optimizare și să verificăm cu atenție modul în care site-ul nostru performează pe dispozitive mobile.

 

Odată cu integrarea secțiunii Core Web Vitals în Search Console, Google crește importanța coeficienților ce țin de User Experience și ne ajută să monitorizăm experiența navigării pe site-ul nostru.

Analiza coeficienților First Contentful Paint (FCP), First Input Delay (FID), Cumulative Layout Shift (CLS) și Crawl-erii Google pot să acceseze și să indexeze cu prioritate conținutul valoros al site-ului nostru? (LCP) ne arată:

  • cât de rapid și de ușor se încarcă paginile site-ului,
  • cum se comportă paginile web la interacțiunea utilizatorului cu acestea,
  • cât de ușor poate fi accesat / citit conținutul unei pagini web pe Mobile,
  • durata de timp între click-ul utilizatorului și momentul în care browser-ul reacționează,
  • ce grad de securitate a datelor oferă un site la navigare și completarea unor formulare sau comenzi.

Totuși, un studiu al lui Tom Capper – “Performance as a Ranking Factor: The State of the Web and Core Web Vitals”, demonstrează că site-uri cu o viteză mică de încărcare pot în continuare avea o poziție bună în motoarele de căutare, întrecând site-uri cu viteză mai mare.

În același timp însă, site-urile care nu respectă niciuna dintre recomandările Core Web Vital, au avut cu siguranță de pierdut.

Ce notăm

Acești parametri de performanță tehnică a site-ului ne indică rapiditatea și ușurința cu care se încarcă paginile acestuia, cum se comportă la interacțiunea utilizatorilor, dar și cât de ușor poate fi citit conținutul unei pagini web pe dispozitive Mobile.

 

Google a anunțat deja că, pentru ranking-ul și indexarea unui website, va lua în considerare în mod exclusiv modul în care acesta funcționează și se comportă pe Mobile. Este nevoie să revizuim întreaga strategie de optimizare și să verificăm cu atenție modul în care site-ul nostru performează pe dispozitive Mobile.

 

La fel de important este gradul de indexare în baza de date Google, iar întrebarea la care trebuie să avem răspunsul și să îl verificăm cel puțin o dată în fiecare lună este:

Crawl-erii Google pot să acceseze și să indexeze cu prioritate conținutul valoros al site-ului nostru?

Vorbim aici și de Rata de Crawl sau Crawl Rate. Prin „crawling” înțelegem procesul prin care roboții motoarelor de căutare caută website-uri relevante în baza lor de date sau în index.

 

Google, de exemplu, rulează în mod constant roboți (“spiders” sau “bots”) care caută site-uri și pagini web relevante pentru căutarile efectuate de utilizatori. Crawling și indexare nu înseamnă același lucru în SEO. Nu toate paginile crawl-ate / citite de roboți sunt și indexate.

2. Renunțăm la AMP?

Ce constatăm

AMP sau Accelerated Mobile Pages au fost, de asemenea, în centrul preocupărilor specialiștilor SEO din ultimii ani. AMP Pages – Accelerated Mobile Pages – este un proiect demarat în octombrie 2015 și în care s-au implicat Google, Twitter, WordPress și alte câteva companii din domeniul web. Proiectul este realizarea unui tip de pagină web „open source” care se va afișa / se va încărca foarte rapid pe orice fel de dispozitiv mobil.

 

Începând cu 2021 însă, din ce în ce mai mulți au fost mai puțin interesați de acest aspect. Acest lucru se întâmplă din cauză că Google nu mai consideră AMP ca factor de ranking pentru top stories.

 

Multe dintre companii au renunțat la a păstra două versiuni a unui site pentru acea creștere așteptată a numărului de locuri fruntașe în motoarele de căutare. Creșterea poate veni chiar și atunci când renunțăm la AMP.

Ce notăm

Dacă încă nu am reușit să generăm corect și să stabilizăm funcționarea paginilor de tip AMP, a venit vreme să renunțăm la aceste pagini.

 

Dacă avem în site aceste pagini AMP (Accelerated Mobile) corecte și fincționale, nu generează erori de afișare sau de navigare în site, putem să le păstrăm. Dar notăm că ele nu mai au un rol în performanța site-ului și putem să avem poziționări foarte bune și fără AMP-uri.

3. SEO local. Google My Business

Ce constăm

Utilizatorii de internet folosesc Google, Facebook sau alte canale pentru a obține informații, pentru a face cumpărături și rezervări, dar și pentru un plus de confort. Preferă să caute rapid cel mai apropiat restaurant, cea mai apropiată curățătorie de haine, cel mai apropiat centru de îngrijire și înfrumusețare sau sală de fitness.

 

Dacă ai un site local și vrei să îi îmbunătățești rapid prezența în Căutările pe Google, atunci cel mai bun sfat pentru tine este să îți pui în ordine categoriile GBP – Google Business profile. Studii numeroase cu privire la factorii de ranking au ajuns la concluzia că acest lucru are cea mai mare influență asupra poziționărilor site-ului tău.

Ce notăm

Ar fi bine să facem un audit rapid al profilului Google my Business și să stabilim o strategie de postări regulate și de interes pentru utilizatorii noștri.

 

Pagina Google My Business trebuie să fie bine optimizată și actualizată în mod regulat cu anunțuri, fie că anunțăm o promoție sau un eveniment, aniversarea brandului sau câteva imagini de la petrecerea de sfârșit de an, de exemplu.

 

Dacă avem mai multe filiale sau puncte de lucru, în același cont Google My Business putem să construim câte o pagină pentru fiecare locație și să o actualizăm în mod regulat. Este bine să aruncăm o privire și în paginile Google My Business ale concurenților, pentru puțină inspirație 😊

4. Favicon - un element ce nu trebuie neglijat

Ce constatăm

De ce să avem grjiă și la elementul Favicon al site-ul? Mai mult de 60% din căutările utilizatorilor în Google sunt efectuate pe dispozitive Mobile – ca urmare, rezultatele căutărilor accesate pe telefonul mobil, iar aici elementul Favicon este vizibil.

 

Știm că Google a anunțat deja cu ceva vreme în urmă că, pentru ranking-ul și indexarea unui website, va lua în considerare în mod exclusiv modul în care acesta funcționează și se comportă pe Mobile – Mobile-first indexing. Este nevoie să revizuim întreaga strategie de optimizare și să verificăm cu atenție modul în care site-ul nostru performează pe dispozitive mobile.

 

Cum arată un Favicon bun? Acesta este de regulă strălucitor, contrastant și atrage atenția asupra unui website printre rezultatele motoarelor de căutare.

Ce notăm

Un Favicon bun poate atrage atenția și îți poate aduce un plus de 1-2% dacă vorbim despre rata de conversie, lucru care poate însemna foarte mult pentru site-ul tău. Optimizați elementul Favicon! Un Favicon care să atragă atenția este un plus, o necesitate chiar, pentru un website.

5. GA4 - Google Analytics 4

Ce constatăm

GA4 este o nouă versiunea a instrumentului Google Analytics universal, cu care ne-am obișnuit să analizăm performanța unui website pe toate canalele de trafic. Noua versiune – GA4 este definită astfel:

  • colectează date despre website și aplicație pentru a înțelege mai bine comportamentul utilizatorilor;
  • folosește evenimente în locul datelor bazate pe sesiuni;
  • include opțiuni de confidențialitate, cum ar fi măsurarea fără cookie-uri și modelele de comportament și conversie;
  • funcțiile predictive oferă îndrumare fără modele complexe;
  • integrările directe în platformele media ajută la generarea de acțiuni.

Pe 1 iulie 2023, proprietățile Google Analytics universal standard vor înceta să mai prelucreze date. După 1 iulie 2023, vom putea vedea rapoartele Google Analytics universal pentru o anumită perioadă de timp. Totuși, datele noi vor ajunge doar în proprietățile Google Analytics 4.

Ce notăm

Tradiționalul Google Analytics va fi înlocuit în 2023 cu un nou instrument de măsurare a datelor, GA4.


Noul GA4 va păstra o serie de metrici, în timp ce va renunța la o parte dintre ei și îi va schimba pe alții. Vom vedea cum se renunță practic la Bounce Rate, care este înlocuit cu o serie de metrici pentru engagement, mai reprezentativi în acest moment pentru ceea ce apreciază Google în cazul unui site.

 

Așadar, 2022 este anul în care să ne familiarizăm cu toții cu GA4, instrumentul care va înlocui tradiționalul Google Analytics.

6. Be the last click

Ce constatăm

Este cum nu se poate mai important ca ultimul click unui utilizator să fie pe site-ul nostru.

 

Atunci când caută pe Google, utilizatorul primește o serie de rezultate, listate într-o ordine pe care noi o numim “ranking”. Din această listă, utilizatorul accesează și studiază paginile pe care le consideră relevante pentru căutarea lui. Cel mai important este ca ultimul său click să fie pe site-ul nostru.

 

Asta înseamnă că pagina web din site-ul nostru, la care s-a oprit căutarea utilizatorului, este cea mai apropiată de răspunsul pe care îl caută – dacă intenția acestuia a fost informațională. Sau, cea mai apropiată de pagina ori site-ul căutat, dacă intenția sa era navigațională, sau de conversie, dacă vorbim despre o căutare comercială sau tranzacțională.

 

Înseamnă că i-ai oferit o experiență pozitivă, i-ai oferit ceea ce își dorește – iar Google va lua serios în considerare poziționarea ta pe locul 1.

 

Citește și: Intenția de Căutare a utilizatorilor – SEMrush

Ce notăm

Conținutul text al paginilor web trebuie creat pentru utilizatori (nu pentru roboți) și trebuie să răspundă intenției de căutare; dar textul nu trebuie să însemne numai răspunsul la o întrebare, ci să vină cu informații adecvate intențiilor de căutare ale utilizatorilor, pe toată durata navigării în site – până la pasul final de realizare a unei conversii.

 

Vorbim aici de semantic SEO – să construim un conținut valoros în paginile site-ului, prin relevanță, calitatea informației, utilitatea și complexitatea acesteia.

Prin conținutul realizat din perspectiva strategiei Semantic SEO, încercăm să răspundem precis și detaliat tuturor motivelor și intențiilor de căutare ale utilizatorilor. Putem să realizăm un conținut organizat în paragrafe dinstincte într-o pagină sau în mai multe pagini ale unei rubrici din site.

 

La fel de importantă este în realizarea strategiei de conținut care să ne asigure acel “the last click” este să ne cunoaștem foarte bine clienții și să și să idetificăm micro-momentele și oportunitățile de vânzare specifice domeniului sau industriei noastre.


Trebuie să ne asigurăm, așadar, că oferim vizitatorilor site-ului nostru experiența pe care o caută. Că suntem “the last click” – cel care contează și care îi face pe utilizatori să revină pe site-ul nostru.

Autor: Iulia Stancu, Senior SEO Copywriter

On Key

Strategii SEO în 2023. SEO on-page

Unul dintre primele episoade Whiteboard Friday din 2022, poate cea mai cunoscută serie video ce prezintă ultimele tendințe în SEO, marca MOZ, îl are în