Strategii SEO în 2023. SEO on-page

Unul dintre primele episoade Whiteboard Friday din 2022, poate cea mai cunoscută serie video ce prezintă ultimele tendințe în SEO, marca MOZ, îl are în prim plan pe expertul SEO Syrus Shepard, cu câteva direcții pe care le recomandă pentru perioada ce urmează – în SEO tehnic, SEO de conținut și managementul reputației.

 

Vă prezentăm în continuare ce ar trebui să prioritizăm și spre ce ar trebui să ne îndreptăm în această perioadă, pentru a obține poziții cât mai bune pe motoarele de căutare.

SEO on-page

1. A/B testing

Ce constatăm

Dacă vorbim despre SEO on page, A/B testing rămâne și în 2022 – 2023 una dintre cele mai populare tehnici.


În ultimii ani au apărut numeroase soft-uri de testare, lucru foarte important pentru specialiștii SEO, care nu doar decid asupra unor schimbări pe care le implementează. Partea de evaluare a schimbărilor respective este extrem de importantă, pentru că o serie de ajustări ar putea fi necesare strategiilor de optimizare stabilite deja.

  • Trebuie să aducem modificări campaniei noastre?
  • Varianta B a performat mai bine decât A? Pe care să o alegem?

Ce notăm

Procesul de optimizare pentru motoarele de căutare este incredibil de complex, iar vechea mentalitate bazată pe bune practici trebuie înlocuită cu cea bazată pe adaptarea și testarea permanentă a strategiilor de optimizare. O strategie de optimizare ce rămâne fixă, fără o analiză serioasă la cel puțin 3 (dacă nu în fiecare lună) va deveni ineficientă și nu vom ști ce parte din ea nu mai funcționează bine. 

2. Paginile autorilor – „Author pages”

Ce constatăm

Google a updatat recent o parte dintre recomandările în legătură cu acest tip de pagini. O pagină de autor de calitate va ajuta motorul de căutare să evalueze acel autor, lucru deosebit de important pentru partea de expertiză, autoritate și încredere într-un site (Expertise, Authoritativeness and Trustworthiness, cu acronimul E-A-T).

 

Despre aceste lucruri ne vorbea în 2021 și John Mueller – Google Webmaster Trends Analyst, când ne spunea să avem grijă să ținem seamă de factorii de ranking Google ce țin de calitatea paginilor web: E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) și YMYL (Your Money Your Life).

Ce notăm

Site-ul tău va putea beneficia de expertiza autorilor săi atunci când fiecare articol trimite către o pagină de profil a autorului, ce va conține o serie de articole pe care le-a scris, câteva informații biografice și alte detalii utile pentru a stabili expertiza unui autor într-un anumit spațiu.


Așadar: analizează paginile de autor ale articolelor din blog sau secțiunea de noutăți și setează-ți ca obiectiv optimizarea acestora acestora.

3. Rescrierea titlurilor (Meta Titles) de către Google

Ce constatăm

Probabil unul dintre cele mai discutate subiecte ale lui 2022, dacă vorbim despre SEO, este rescrierea titlurilor Google. Studii numeroase, inclusiv cel aparținând lui Syrus Shephard, arată că Google rescrie 60%, 70% sau chiar 80% din tag-urile Meta Title ale unui website. Poate fi frustrant. Dar ce putem face este să evaluăm situația și să încercăm să înțelegem de ce face Google acest lucru.

Ce notăm

Un audit al paginilor rescrise de către Google este extrem de important în acest context. Acolo unde este posibil, vom lua măsuri pentru a îmbunătăți situația existentă.

 

Sunt aceste tag-uri Meta Title prea lungi? Nu includ cuvinte cheie importante? Includ titlurile lucruri care nu sunt pe placul motorului de căutare? Evaluarea noastră ne va ajuta să înțelegem ceea ce greșim și să vedem cum construim elementele Meta Title și Meta Description astfel încât să fie relevante pentru algoritmii de ranking și pentru utilizatori.

 

Importanța mai mare sau mai mică a optimizării Meta Tag-urilor unei pagini web a fost și este în continuare subiectul unor dezbateri aprinse ale specialiștilor SEO, mai ales că Google lasă loc la interpretări în ce privește locul acestora în topul factorilor ce influențează direct ranking-ul.

4. Nu mai face descrieri / texte inutile

Ce constatăm

Este momentul să ne debarasăm de descrierile inutile. Nu avem nevoie de acestea pentru campania noastră SEO. Acestea ne pot încurca în multe situații. De exemplu, o rețetă care începe cu: „Mă plimbam pe aleile unui sat din Irlanda și mă gândeam la pâinea și biscuiții pe care îi pot face…” Asemenea descrieri nu îți aduc mari beneficii, dimpotrivă pot să afecteze relevanța paginii web.

Ce notăm

Glenn Gabe are un studiu de caz excelent în care a arătat cum reducerea tuturor acestor descrieri a determinat o poziționare mai bună a site-ului său. Google scoate descrierile de acest gen din tagurile „Title”. Așa că textele acestea de marketing „cu floricele” nu te ajută – ba chiar îți pot dăuna. Google rescrie Meta Title-urile pentru a se asigura că acestea furnizează răspunsuri rapide și conduc la o acțiune din partea utilizatorului.

 

Un engagement mai bun este important pentru potențialii tăi clienți. Așa că în strategiile de SEO pentru perioada următoare experimentează reducerea descrierilor inutile.

Citește și: Despre optimizarea Meta Tags – un topic SEO evergreen

5. Date structurate: FAQ sau întrebări frecvente

Ce constatăm

S-a vorbit mult anul trecut despre datele structurate, iar în topul strategiilor SEO eficiente în 2022 – 2023, se clasează și pagina FAQ. Motivul pentru care pagina cu Întrebările Frecvente este câștigătoarea momentului este faptul că este ușor de implementat și, odată ce schema apare în motoarele de căutare, câștigi multe poziții fruntașe în SERPS.

Ce notăm

Sunt multe resurse idn care poți să înveți cum să îți optimizezi pagina de Întrebări Frecvente. Aruncă o privire acestei categorii de date structurate, pentru că este importantă.

 

Sistemul de date structurate este important pentru roboții Google, care vor putea să înțeleagă și să indexeze / să aprecieze corect conținutul unui site, mult mai ușor și mai rapid.

Date Structurate: ce sunt, cum funcționează și cum le implementăm

6. Conținutul organizat în taburi

Ce constatăm

Anul trecut s-a vorbit mult despre conținutul din taburi sau tabulatori, care ar trebui adus în navigare sau scos. Plasarea conținutului în tab-uri, oferind posibilitatea utilizatorului de a-l vizualiza atunci când consideră necesar, printr-un simplu click (acel buton „Mai multe detalii”, de exemplu), ne permite să avem pagini web mai scurte, mai clare și mai prietenoase.


Specialiștii SEO de la Merj au publicat un studiu despre cât de ușor poate extrage și indexa Google conținutul taburilor.

Ce notăm

Nu este obligatoriu sau necesar să eliminăm sau să ascundem acest tip de conținut. Trebuie să ne asigurăm că Google ni-l indexează și îl poziționează corespunzător verificând cache-ul text-only înregistrat în baza de date Google. Avem posibilitatea să aflăm dacă acest tip de conținut este indexat și poziționat – așa că aruncă o privire asupra conținutului din taburi și modului în care acesta este indexat de Google.

 

Citește și: Google Passages. Despre SEO de conținut, într-o nouă abordare

7. Navigarea în magazinul online - filtrarea produselor

Ce constatăm

Navigarea / accesarea selectivă a conținutului (faceted navigation) se referă la modul în care site-urile de eCommerce filtrează și afișează conținutul în funcție de atributele diverselor produse. Dacă avem un magazin online de pantofi, de exemplu, vom fi interesați să ajutăm utilizatorii să găsească cu ușurință produsele căutate, filtrându-le după model, culoare, mărime, etc.

 

Pentru specialiștii SEO, provocarea este să decidă setul de reguli prin care indexează sau nu paginile generate de aceste filtre. Avem nevoie de o strategie clară pentru aceste pagini și de urmărirea atentă a comportamentului în Google.

Ce notăm

Un specialist SEO experimentat va putea, în 2022, să decidă cu mai mare ușurință ce pagini indexează sau care sunt paginile accesibile motoarelor de căutare. Există o serie de tool-uri cu care putem face acest lucru, pentru site-urile în WordPress, de exemplu. Cu ajutorul acestora poți să crești traficul în magazinul online, având o strategie prin care fiecare pagină este analizată în funcție de relevanță și adâncimea în traseul de navigare.

Autor: Iulia Stancu, Senior SEO Copywriter
On Key

Strategii SEO în 2023. SEO on-page

Unul dintre primele episoade Whiteboard Friday din 2022, poate cea mai cunoscută serie video ce prezintă ultimele tendințe în SEO, marca MOZ, îl are în