Strategii SEO în 2023. Managementul Reputației. Link Building

Continuăm prezentarea direcțiilor în SEO și în marketing online în general, pentru perioada ce urmează (2022 – 2023) –  ultimele tendințe în domeniu analizate de expertul SEO Syrus Shepard de la MOZ.

SEO off-page

1. Managementul reputației

Ce constatăm

Un aspect deosebit de important în zilele noastre este modul în care îți poate evalua Google site-ul bazat pe ceea ce spun alte persoane despre tine.

 

Așa că: ce review-uri există, ce spun ceilalți despre tine – sunt elemente importante în modul în care evaluează Google reputația site-ului tău pornind de la alte site-uri. Se presupune chiar că Google are un algoritm pentru această evaluare.

Ce notăm

Este important ca auditul periodic al site-ul și a performanței să includă și un research asupra reputației – este aceasta pozitivă sau negativă? Acest aspect este deosebit de important pentru site-uri din zona ce ține de bani – bănci sau IFN-uri, ori site-uri ce țin de zone medicală, de îngrijire și înfrumusețare –  site-urile de sănătate și lifestyle, asupra cărora algoritmii de tip E-A-T (Expertise, Authoritativeness and Trustworthiness) și YMYL (your money, your life) au un impact mai mare.

 

Încă din 2016 algoritmii de indexare și ranking Google au început sa acorde o importanță tot mai mare aspectelor ce țin de încredere, expertiză și siguranță: Relevanță și calitate. Factori de ranking Google.

2. Link Building

Ce constatăm

Partea de link building a fost mereu unul dintre subiectele preferate ale specialiștilor SEO, având în vedere locul important pe care îl ocupă linkurile pentru poziționarea unui site.

 

Backlink-urile sunt foarte importante – dacă acestea nu există, o pagină web / un website devine “greu de găsit“ și de indexat de roboți. Însă, dacă un conținut de foarte bună calitate, apreciat de utilizatori, va fi indexat și va avea un ranking bun, chiar și în cazul în care nu se bucură de backlink-uri care să-l susțină.

Ce notăm

Cei cu experiență în SEO știu că, în timp ce linkurile sunt importante, nu avem nevoie de un număr atât de mare pe cât suntem tentați să credem.

 

Trebuie să notăm că nu volumul de backlink-uri contează și nici cât de mari sau “puternice” sunt site-urile care trimit aceste backlink-uri. Google apreciază în primul rând relevanța site-urilor care trimit aceste backlink-uri.

 

Dacă avem un număr mic de backlink-uri de la site-uri mai mici și nu foarte dezvoltate sau cunoscute, dar cu un conținut relevant și de calitate – aceste backlink-uri vor oferi site-ului nostru un semnal de ranking valoros.

 

În consecință, link-urile din Social Media sau Social Bookmarking nu aduc un beneficiu dpdv SEO (ranking), pentru că aceste link-uri sunt irelevante. Folosirea bookmarking-ului ca strategie de linkbuilding este ineficientă, pentru că Google ignoră aceste link-uri.

 

Citește și: Despre backlink-uri, strategii de link-building și efectul acestora în ranking-ul Google

3. Optimizarea linkurilor interne

Ce constatăm

Dacă ai doar câteva linkuri externe de calitate, unul dintre cele mai bune metode de a echilibra acest lucru este să optimizezi rețeaua de linkuri interne a site-ului. Există în acest moment o mulțime de tool-uri care susțin acest proces.

 

Ai și tu cu siguranță o serie de pagini cu prea puține linkuri cu anchor text optimizat, pagini ce constituie oportunități excelente și nu sunt poziționate așa cum ar trebui.

Ce notăm

Dacă nu ai făcut de multă vreme un audit al linkurilor interne, este momentul pentru acesta. Optimizarea linkurilor interne îți va aduce rezultatele dorite.

În primul rând trebuie să verificăm dacă paginile site-ului sunt indexabile, dar și dacă sunt accesibile din meniurile site-ului și sunt legate prin link-uri interne de alte pagini din site sau de ale articole din blog.

Citește și: Despre backlink-uri, strategii de link-building și efectul acestora în ranking-ul Google

 

De asemenea, trebuie să avem grijă ca Googlebot să poată să acceseze conținutul care necesită interacțiuni cu utilizatorii, cum ar fi click pe “citește mai mult” (classic-ul “read more”) sau glisare.

 

Dacă optăm pentru navigarea de tip “infinite scroll”, va trebui să oferim utilizatorilor și posibilitatea de navigare de tip paginație, prin link-uri specifice pe care utilizatorii să le acceseze în mod direct.

 

În plus, paginația este eficientă și pentru indexarea în Google, datorită link-urilor care se generează pentru paginile de tip “/name-section/page1” ; “/name-section/page2” ; “/name-section/page3” etc.
 

Citește și: SEO Friendly Pagination: ghid pentru setarea corectă a paginației

4. Deep linking

Ce constatăm

Dacă tot am adus linkurile în discuție, să vorbim un pic și despre deep linking. Sunt acele linkuri pe care le trimitem către pagini specifice, fragmente de text de exemplu. Au fost din ce în ce mai des utilizate în ultimul timp.


Este o strategie populară de a determina oamenii să citească un anumit fragment dintr-un text. În acest fel, Google primește un semnal în legătură cu aceste părți ale textului.

 

Este un aspect relevant pentru că, recent, Google a introdus un ranking al fragmentelor de text, evaluând nu doar paginile ca întreg – motoarele de căutare pot înțelege și pasajele individuale.

Ce notăm

În 2022, este o idee bună să includem deep linkingul în strategia noastră, trimițând linkuri și către anumite fragmente ale unui text și nu doar către pagini. Este un pas înainte pentru această strategie.

 

Algoritmul Google Passages reprezintă o nouă abilitate a mașinii de inteligență artificială Google – aceea de a înțelege și de a interpreta corect pasajele / secțiunile conținutului text dintr-o pagină web.

 

John Mueller de la Google spune că acest algoritm nu vine să indexeze separat secțiunile dintr-un text. Este doar o modalitate prin care motorul de căutare va înțelege și va aprecia calitatea și relevanța fiecărei secțiuni din textul unei pagini web.

 

Dacă până acum se raporta la conținutul text al paginii în ansamblu, acum va merge mai departe, prin înțelegerea fiecărui paragraf, în parte.

 

Citește și: Google Passages. Despre SEO de conținut, într-o nouă abordare

5. Link Building cu rată mare de succes

Ce constatăm

O prezentare excelenta a lui Ross Simmonds, the Coolest Cook, vorbește despre determinarea unui ROI (Return on investment – recuperarea investiției) pentru fiecare link pe care îl construim. Pentru fiecare link, indiferent de tipul acestuia – un tool, o postare, un PDF gratuit, are un cost, iar acest cost are un ROI.


Ross a descoperit că unele linkuri au un ROI mai mare decât altele. Tool-urile, de exemplu, au un ROI foarte mare, dar sunt și costisitoare. În același timp, paginile cu statistici au un ROI mare, în timp ce sunt mai ușor și ieftin de creat.

Ce notăm

Dacă vorbim despre ROI și link building, este important să știm costurile a tot ceea ce realizăm și valoarea a ceea ce obținem din respectiva acțiune.

 

Cât ne costă să achiziționăm un anumit tip de link în termeni de bani sau resurse utilizate? Merită investiția respectivă? Există o variantă mai puțin costisitoare, cu mai multe beneficii pentru campania noastră?

 

E important să analizăm link-urile pe care le obținem și din această perspectivă.

6. Mai puține redirecționări

Ce constatăm

Ne reîntoarcem la școala veche cu aceste redirecționări. Nick LeRoy ne aduce aminte de acestea într-un tweet, dar părem să îl ignorăm în zilele noastre. Reducerea numărului de redirecționări a fost recomandată mereu de specialiștii SEO, dar se pare că uităm de un aspect în zilele noastre.

Ce facem dacă avem în grijă un website mare, cu mii sau milioane de redirecționări, toate emițând semnale confuze roboților de indexare și ranking.

 

Trebuie să avem grijă cu lanțurile de redirecționări de tipul: redirect permanent (301) către un redirect temporar (302) care duce la rândul său la un URL ce afișează o pagină care nu funcționează (răspunde la interogare cu o eroare cod 404).

Ce notăm

Un audit al redirecționărilor și reducerea acestora la un singur redirect va contribui la reducerea numărului canonicalizărilor incorecte.  Îmbunătățim în acest fel navigarea pe site și poziționarea acestuia pe motoarele de căutare.

 

Așa că dacă ai un site mare sau chiar unul mai mic cu număr mare de redirecționări, este indicat un audit al acestora.

 

Citește și: Crawl Rate – despre optimizarea Ratei de Crawl

7. SEO pentru linkuri afiliate

Ce constatăm

Se vorbește rar despre linkurile afiliate și nici Google nu o face prea des. Însă, în 2021 Google a introdus în premieră o serie de indicații cu privire la website-urile de afiliere: What creators should know about Google’s product reviews update

 

Ghidul se referă la site-urile de review-uri. Google ne arată aici cum facem un review bun și cum arată unul mai puțin bun. Indicația este de a trimite linkuri către mai multe magazine online, în așa fel încât utilizatorii să poată alege între acestea.

Ce notăm

Dacă faci strategii și campanii SEO pentru platforme și website-uri de review-uri, este momentul să studiezi documentația referitoare la acestea și să te asiguri respectă recomandările Google.
Strategii SEO în 2022 – 2023:
Autor: Iulia Stancu, Senior SEO Copywriter
On Key

Strategii SEO în 2023. SEO on-page

Unul dintre primele episoade Whiteboard Friday din 2022, poate cea mai cunoscută serie video ce prezintă ultimele tendințe în SEO, marca MOZ, îl are în