7 motive pentru care este important un website pentru o firmă

Pentru oricare dintre noi este mai mult decât clar că lumea digitală a înflorit, iar asta a constituit un avantaj remarcabil pentru firme, indiferent de domeniul de activitate al acestora.

 

Informația și tehnologia merg mână în mână. Ca atare, pentru ca o firmă să prospere și să atragă clienți, așa cum spun cei din S.U.A., „Like a moth to a flame” (cum este molia atrasă de lumină), sporirea vizibilității este necesară. O foarte bună vizibilitate a unei firme pe piață este dată de existența unui website.

 

În cazul în care nu știați, primul website a luat naștere în anul 1991 iar istoria Google începe în 1995. Cu trecerea timpului, actiunea de căutare de informații practice și utile pe motorul de căutare Google a devenit atât de familiară, încât unele dicționare au inclus în lista de definiții și termenul “to google”.

 

De atunci s-au schimbat multe, iar tehnologia a reușit să transforme o sursă de informare într-o unealtă excelentă de afacere.

 

Revenind la subiectul principal, ceea ce merită reținut este că fără un website, este dificilă captarea atenției publicului țintă căruia afacerea se adresează. La fel de greu este ca afacerea respectivă să iasă în evidență pe o piață cu multă concurență, o piață cu cerințe din ce în ce mai complexe. Evoluția poate fi susținută dacă vine la pachet și cu adapabilitate.

 

În cele ce urmează, vă prezentăm 7 motive pentru care este importantă conceperea unui website pentru o firmă.

1. Hey! Sunt și eu aici!

Am vorbit despre vizibilitatea pe internet mai devreme și menționam că un real avânt al afacerii este facilitat prin existența unui website.

 

În primul rând, se “dă sfară în țară” despre firma respectivă, website-ul având rol de a expune ceea ce firma oferă și cum poate aceasta să răspundă cerințelor pieței. În al doilea rând, un anume produs/serviciu-vedetă poate fi scos în evidență prin intermediul website-ului.

2. Un website este cartea de vizită virtuală a firmei

În cazul în care nu v-ați gândit la asta până acum, website-ul poate fi unul dintre principalele puncte de contact pe care un potențial client sau chiar un partener de afaceri îl va avea cu o firmă.

 

Așadar, ca la orice primă întâlnire de afaceri, de data aceasta virtuală, website-ul poate în linii mari:

  • să prezinte domeniul de activitate;
  • să expună la ce nevoi / cerințe răspund serviciile și produsele oferite;
  • să pună în evidență viziunea și direcțiile de dezvoltare ale firmei pentru viitor.

Chiar dacă interlocutorul este „nevăzut”, este recomandat ca mesajul conținutului de pe website să fie recepționat cât mai clar și să fie cât mai ușor de înțeles pentru cititori. Cu alte cuvinte, ar fi indicat ca website-ul să nu conțină exprimări greoaie, ci un limbaj simplu și clar, care poate fi înțeles de oricine.

3. Website-ul prezintă oglinda rezultatelor firmei

Din acest punct de vedere, site-ul prezintă roadele firmei, iar acest aspect poate spune multe despre experiența pe piață. Chiar dacă activitatea firmei este axată strict pe un produs anume sau oferă o varietate de produse și servicii, pe website potențialul partener de afaceri sau clientul poate găsi ceea ce caută, în funcție de nevoia pe care o are la momentul respectiv și de mulți alți factori.


Este ocazia oportună pentru expunerea pașilor parcurși pentru ca firma să ajungă până la acel punct (gradul de expertiză, un mic istoric al activității, certificări, evenimente importante).


Un website poate avea o putere de convingere importantă și ajută la construirea încrederii în firmă dacă este construit pe o structură logică, ușor de navigat, care conține informații bine structurate, fără limbaj ambiguu sau foarte elitist.

4. Compania se dezvoltă în pas cu tehnologia digitală

Readucând în prim plan cele menționate anterior, tehnologia este într-o evoluție continuă.

 

Pentru ca o afacere să reziste pe piață, adaptabilitatea este o abordare cheie pentru a rămâne pe poziții în caruselul digital în care cu toții ne învârtim. Lumea antreprenorială evoluează constant și pe latura digitală. Totul s-a mutat în online și este accesibil la un click distanță, iar asta constituie un avantaj extraordinar privind din perspectiva vânzării rapide.

 

Accesibilitatea site-ului, informația cât mai relevantă, parcursul pe care utilizatorul îl are pe website, structura așezării conținutului, vizualurile, testimonialele (reviews) de la actualii parteneri de afaceri și alte detalii de interes sunt vitale pentru ceea ce înseamnă astăzi ideea de website gândit în mod practic.

 

Toate cele pe care le-am enumerat sunt în strânsă legatură cu marketing-ul și vânzările. Dacă facem referire la partea de conținut, există două abordări care se diferențiază prin scopul cu care sunt utilizate:
a) Content writing
b) Copywriting

Content writing se referă la crearea de conținut (text) care are ca scop final informarea celor care intră în contact cu respectivul material scris. Altfel spus, nu face trimitere către vânzarea unui anume produs sau serviciu promovat de o companie sau o firmă, ci doar educă cititorul, îl informează despre un anumit subiect relevant. Această educare are ca scop crearea de trafic (atragerea a cât mai multor vizitatori) pe paginine website-ului respectiv și a spori credibilitatea în expertiza firmei X.

 

Exemple: blog, campanii de newsletter, ghid despre “cum să…”, diverse tipuri de articole.

 

Citește și: Google Passages. Despre SEO de conținut, într-o nouă abordare

Copywriting reprezintă o unealtă prin care conținutul scris are menirea să convingă publicul țintă să cumpere un anume produs/serviciu pe care firma sau compania îl oferă. Este un proces mai anevoios, care presupune existența unei bune strategii de creare de conținut. Ideea principală este că publicul țintă să nu fie bombardat cu mesaje “cumpără acum!”, ci întreg conținutul să ducă spre vânzare într-un mod cât mai lin posibil, fără să îngrădească și să forțeze decizia de cumpărare.

 

Exemple: broșuri, campanii de email, email-uri cu scop de vânzare, postări în social media.

 

Dacă sunt îmbinate ambele abordări, relația de interdependență dintre acestea aduce roade impresionante în timp pentru dezvoltarea firmei.
 
Citește și: PR, SEO și Content Marketing: strategia completă pentru promovare eficientă
 

Tehnologia a devenit sinonimă cu gândirea smart și astfel, un plan digital pentru lansarea unui website reprezintă un instrument decisiv pentru viitorul firmei.

5. Oferă acces la date de contact la un click distanță

Încă un avantaj al creării site-ului este că pune în legătură directă firma cu potențialii clienți și parteneri de afaceri prin simpla apăsare a unui buton – numărul de contact poate fi apelabil de pe o pagină dacă utilizatorului vizitează website-ul folosind telefonul mobil.

Peste 60% – 70% din accesările zilnice pe internet se fac folosind telefonul mobil (smartphone), în detrimentul laptop-ului/ desktop-ului.


Așadar, este important ca website-ul să fie construit și pentru vizualizare de pe smartphone, iar datele de contact relevante să nu lipsească, împreună cu un câmp dedicat pentru mesaje scrise.

6. Un website stabilește o legătură între echipă și vizitatori

Un alt argument pentru care este important ca o firmă să dețină un website este acela că acesta din urmă poate să fie user friendly și din perspectiva cunoașterii celor care se află în spatele firmei respective.

 

De aceea, o secțiune cu „Hai să cunoști echipa!” cu poze și câteva informații profesionale despre angajații-cheie ai firmei ar ajuta la construirea credibilității. Oamenii stabilesc legături mai strânse dacă asociază un chip cu o firmă sau cu o anumită funcție.

 

Citește și: Publicitatea în mediul online – cu ce învățături ieșim din pandemie

7. Scopul comercial al unui website

În mod cert, acest avantaj reprezintă unul dintre cele mai interesante pentru dezvoltarea portofoliului de clienți ai unei firme. Însă până la etapa de vânzare în sine, merită ținut cont și de punctele menționate anterior.

 

Vânzarea în general se poate face prin mai multe căi și depinde foarte mult de domeniul de activitate al firmei. Dacă firma furnizează produse sau servicii pentru care nu este nevoie de o discuție lămuritoare și detaliată, pentru achiziția directă din website, se poate dezvolta o platformă online de e-commerce (achiziții online direct de pe website).

 

Pentru o astfel de tehnologie comercială, este importantă implementarea mai multor pași:

  • crearea unei platforme user friendly;
  • adăugarea produselor/ serviciilor disponibile, cu detalii, imagini și alte specificații;
  • introducerea modalității de plată cu cardul folosind o sursă de încasare imediată sau cu plata ramburs la livrare;
  • asigurarea transportului și data estimată de livrare;
  • în urma comenzilor, corelarea celor de mai sus printr-un email automat de confirmare, care să informeze clientul că atât comanda, cât și plata au fost procesate.

In plus, pe website se pot derula anunțuri de informare atunci când există promoții în derulare (exemplu: scurt mesaj de pop-up sau un cover pe prima pagina din website).

 

Subiectul vânzării este unul lung și complex, însă cu un mic efort depus în scopul conturării strategiei pentru website, rezultatele pozitive vor veni de la sine.

 

Oricât de lung și anevoios ar putea părea procesul de creare a unui website, ceea ce merită reținut este că potențialii parteneri de afaceri au nevoi pentru care vor soluții rapide. Aceștia vor informație, servicii de calitate, promisiuni onorate și parteneriate durabile.

 

Citește și: Am un website nou. Ce trebuie să fac, pentru a deveni profitabil?

 

Nu pretindem că există rețeta perfectă pentru un website fără cusur, însă sperăm ca sugestiile de mai sus să vă ghideze către dezvoltarea unui website atractiv și prietenos, care oferă încredere celor care caută soluții, servicii și produse pe internet.

Autor: Justina Petrescu, Marketing specialist

On Key

Strategii SEO în 2023. SEO on-page

Unul dintre primele episoade Whiteboard Friday din 2022, poate cea mai cunoscută serie video ce prezintă ultimele tendințe în SEO, marca MOZ, îl are în