PR, SEO și Content Marketing: strategia completă pentru promovare eficientă

Stabilirea strategiei de marketing pentru o companie poate fi foarte dificilă, dacă pornești de la ideea că trebuie să alegi doar un canal sau un tip de promovare, în funcție de ce crezi că ți se potrivește mai bine, dintre următoarele:
 • PR (relații publice)
 • SEO (optimizarea pentru motoarele de căutare)
 • Content Marketing (marketing de conținut)
Ei bine, trebuie să știi că fiecare dintre aceste 3 modalități de promovare online vine cu beneficiile și avantajele proprii, iar cele mai bune rezultate pot fi obținute prin folosirea tuturor acestor modalități.

Așa că, atunci când stabilești bugetul de marketing pe termen mediu și lung, dar și când stabilești echipa internă sau agenția cu care vei lucra, este obligatoriu să ai în vedere toate cele 3 modalități de promovare.

Ce face fiecare dintre cele 3 modalități de promovare online

 • PR-ul (relații publice) are ca misiune să construiască, menține și gestiona reputația unei companii, prin utilizarea diferitelor canale media (publicații print, online, emisiuni video, apariții TV/radio, conferințe) pentru a promova un tip de mesaj favorabil. Cu ajutorul unei strategii de PR bine puse la punct, o companie va câștiga vizibilitate și autoritate în rândul clienților și altor parteneri importanți de afaceri.
 • Content Marketing (marketingul de conținut) are rolul de a produce și distribui conținut de tip text, vizual, video și/sau audio despre produsele și serviciile companiei, conținut care tototdată este relevant și valoros pentru fiecare tip de public țintă (buyer persona) și etapă se află acesta (intenția de căutare), cu scopul de a determina anumite acțiuni din partea acestora.
 • SEO (optimizarea pentru motoarele de căutare) are grijă de site-ul companiei: optimizare a performanței tehnice, UX (user experience), optimizarea conținutului din site și din blog în baza unei strategii de cuvinte cheie, dar și optimizarea profilului de link-uri externe (backlinks optimization). Scopul este ca utilizatorii (publicul țintă) să ajungă prin căutările în Google la site-ul, blogul, conținutul despre companie, servicii și produse, publicat pe alte site-uri.

De ce ai nevoie de o strategie integrată care angrenează toate aceste tehnici de marketing

SEO ne ajută să construim un site care să funcționeze bine, care să fie performant din punct de vedere tehnic, cu funcționalități avansate și în care utilizatorii găsesc rapid ce au nevoie. Oricât de valoros este conținutul pe care îl avem pe site, utilizatorii nu vor ajunge la el dacă site-ul nu este indexat în baza de date Google.

Cu tehnici și strategii SEO bine gândite, facem ca site-ul nostru să fie găsit și accesat de utilizatorii motorului de căutare.

Conținutul în care prezintă informații foarte practice și utile este întotdeauna remarcat și apreciat de vizitatorii site-ului care caută informații, de cumpărători și de mediul sau industria în care compania activează. Dacă avem conținut de specialitate, original și bine scris, acesta va putea fi remarcat și de presa de business sau de specialitate și va fi preluat pe site-urile lor.

Citește și: Intenția de Căutare a utilizatorilor

O strategie de comunicare și de promovare eficientă încorporează atât partea de PR, cât și marketingul de conținut, care la rândul său integrează o strategie SEO pentru conținut (semantic SEO). În plus, prin PR poți obține link-uri externe pe site-uri de foarte bună calitate și care nu vor aduce trafic calificat în site.

Obiective sau KPIs (key performance indicators)

În funcție de domeniul de activitate sau industria în care îți dezvolți afacerea, ai nevoie de o serie de obiective sau KPIs (key performance indicators)  pe care să se bazeze strategia ta de PR și de marketing online, în general.

 

Ți-ai propus o creștere a vânzărilor de 10% pentru o anumită perioadă? Atunci trebuie să ai în vedere o serie de obiective clare ale campaniei de marketing, KPIs precum:

 • traficul organic pe site;
 • traficul din surse externe (referral traffic);
 • timpul petrecut de vizitatori pe site;
 • participanți la evenimentele pe care le organizezi;
 • abonarea la newsletter;
 • vizitatori care revin pe site și vizitatori noi;
 • clienți noi.

Acești metrici trebuie să facă parte din obiectivele strategiei de PR. Astfel, dacă vrei să îți crești audiența și să ajungi la publicul pe care îl țintești, trebuie să ai un mesaj clar și convingător pe care să îl comunici.

Concluzie

O strategie eficientă de promovare va integra PR, Content Marketing și SEO

În orice industrie sau domeniu de activitate, ai nevoie de diferite tipuri de conținut și mesaje:

Conținutul care validează un produs sau un serviciu, prin vocea unui specialist sau a unui lider din companie, într-o publicație foarte cunoscută și apreciată – aici avem nevoie de PR.

Un conținut convingător pentru utilizatorii care știu de ce produs sau serviciu au nevoie, dar nu știu de unde să le cumpere – content marketing-ul se va adresa acestor utilizatori.
Conținut de educare și informare, pentru utilizatorii care nu știu ce produs sau serviciu le poate rezolva o nevoie; prin SEO tehnic și strategiile SEO de conținut ajungem la acest public țintă.

Cu o strategie de marketing online care să abordeze într-un mod holistic nevoile companiei tale, reunim gama completă de expertiză, de la performanța tehnică a site-ului companiei, la un conținut de foarte bună calitate și cu optimizări rafinate, discrete dar eficiente, până la prezența în cele mai valoroase publicații de business și de specialitate în industria în care activezi.

On Key