Despre backlink-uri, strategii de link-building și efectul acestora în ranking-ul Google

Din seria de hangout-uri “Webmasterii întreabă – John Mueller, Webmaster Trends Analyst la Google răspunde”, am selectat și am analizat discuțiile legate de backlink-uri, generate de întrebările pe care webmasterii i le adresează analistului Google – John Mueller.

1. Despre backlink-urile de calitate – ce sunt și cum le obținem

Răspunsul pe care îl dă John Mueller la întrebarea “ce înseamnă un backlink de calitate?” nu este cu mult diferit de explicațiile pe care ni le dădea cu ani în urmă (în 2013) Matt Cutts, coordonatorul echipei Google pentru identificarea și penalizarea spamului – “Matt Cutts despre vechile strategii de link-building” – video.

Matt Cutts - despre backlink-urile spam

Pe scurt: dacă sunteți în situația celor care au cumpărat link-uri în speranța că vor determina Google să le ofere un ranking mai bun, ar fi mai bine sa folosiți acest buget pentru campanii de promovare care să atragă trafic calificat și natural, aprecierea reală a vizitatorilor și implicit a motoarelor de căutare.

Citește și:

Mai facem linkbuilding?
Backlink-urile de tip spam

Ce ne spune acum John Mueller? Că un backlink “bun” (care nu este apreciat de roboți ca spam) este obținut natural de la utilizatorii care apreciază cu adevarat calitatea și valoarea conținutului paginii web, atât de mult încât își doresc un link în site-ul lor către pagina în cauză:

Cum definește John Mueller backlink-urile de calitate

Dar John Mueller mai spune câteva lucruri interesante în acest context, care lasă loc de interpretări.

  • Pentru ca utilizatorii să găsească acest conținut al nostru de foarte bună calitate, pagina web trebuie promovată. Această promovare se poate face în multe feluri – de la Google Ads și promovare organică sau plătită în Social Media, până la promovarea prin articole / advertoriale care trimit și niște backlink-uri către site-ul nostru.

    De aici putem să divagăm, pentru că Muller ne lasă să ne descurcăm singuri: trebuie să avem grijă la calitatea și cantitatea acestor backlink-uri, astfel încât să nu fim penalizați.

Citește și
Cum ne protejam site-ul sau blogul de penalizarile Google Penguin
.

  • Un alt lucru interesant pe care analistul Google – John Mueller – îl aduce în discuție este cazul site-urilor pe domenii de nișă, care nu atrag cu ușurință backlink-uri naturale. Mueller ne spune că Google are în vedere și factori de ranking care cumva “înțeleg” aceste nișe și apreciază paginile web prin alți factori ce suplinesc lipsa backlink-urilor.
    .

Backlink-urile sunt foarte importante – dacă acestea nu există, o pagină web / un website devine “greu de găsit“ și de indexat de roboți. Însă, dacă un conținut de foarte bună calitate, apreciat de utilizatori, va fi indexat și va avea un ranking bun, chiar și în cazul în care nu se bucură de backlink-uri care să-l susțină.

Un mesaj similar ne transmitea și Mutt Cutts (şeful echipei anti-spam Google) în 2014, care ne răspundea, la acea vreme, la întrebarea “Cum apreciază Google calitatea unui site dacă nu există backlink-uri către acel conținut?” – video.

2. Backlink-urile din Social Media și Social Bookmarking

Analistul Google John Mueller vorbește într-un hangout despre backlink-urile din Social Media și Social Bookmarking – modul în care Google tratează backlink-urile de slabă calitate, irelevante.

Într-o abordare simplă, putem spune că fenomenul Social Bookmarking poate fi asociat cu spamming-ul pe forumuri. Într-un top 10 site-uri de tip Social Bookmarking din 2019, găsim Pinterest, Reddit, Scoop.it, Tumblr, Delicious, Digg etc.

Este important să notăm că aceste link-uri din rețelele de socializare nu sunt un semnal de autoritate pentru paginile web. O pagină web poate să obțină backlink-uri de calitate, de la site-uri relevante și să devină autoritativă pe un topic anume. Nu vorbim însă de un semnal sau un metric “authority” care să conteze în ranking.

calitatea și relevanța backlink-urilor - SEO

Trebuie să notăm că nu volumul de backlink-uri contează și nici cât de mari sau “puternice” sunt site-urile care trimit aceste backlink-uri. Google apreciază în primul rând relevanța site-urilor care trimit aceste backlink-uri.

Dacă avem un număr mic de backlink-uri de la site-uri mai mici și nu foarte dezvoltate sau cunoscute, dar cu un conținut relevant și de calitate – aceste backlink-uri vor oferi site-ului nostru un semnal de ranking valoros.

În consecință, link-urile din Social Media sau Social Bookmarking nu aduc un beneficiu dpdv SEO (ranking), pentru că aceste link-uri sunt irelevante. Folosirea bookmarking-ului ca strategie de linkbuilding este ineficientă, pentru că Google ignoră aceste link-uri.

Resurse: info + foto

Google’s John Mueller on Good Links and How to Get Them  (Roger Montti / June 30, 2019)

Google’s John Mueller on Social Bookmarking for Links  (Roger Montti / June 1, 2019)

What are backlinks?

On Key