Content Delivery Network – ce este și cum funcționează

Content Delivery Network este un sistem de servere, o rețea ce se întinde în întreaga lume și care permite accesarea rapidă a conținutului web (site-uri, streaming video etc.), în funcție de locația geografică a utilizatorilor.

Soluția tehnică Content Delivery Network –  CDN este destinată companiilor care oferă servicii și produse în întreaga lume, iar o parte din activitatea acestora se desfășoară online (comerț electronic) și au nevoie să-și extindă aria geografică.

Experiența pe care un site o oferă utilizatorilor este esențială pentru succesul afacerii și pentru un ranking bun în Google. User Experience – UX este un factor de ranking Google principal, iar viteza de încarcare a paginilor site-ului influențează în mod direct acest factor.

Cum funcționează sistemul Content Delivery Network

Rețeaua de servere CDN constă într-un sistem bine organizat de servere interconectate, plasate în locații din întreaga lume; aceste puncte / servere legate între ele sunt numite “points of presence” sau POPs. Serverul cel mai apropiat de utilizatorul care accesează un website este numit “edge server”.

Atunci cand utilizatorul accesează o pagină web, o aplicație sau un video, acest conținut îi va fi livrat de serverul cel mai apropiat de el; încărcarea și vizualizarea conținutului va fi astfel rapidă și fără întreruperi.

Sistemul de servere CDN își actualizează permanent baza de date, astfel că site-urile pe care le livrează au conținutul actualizat, chiar dacă stochează și livrează conținut de tip “cache” la interogare.

Toate versiunile site-ului, stocate și livrate de diferite servere ale rețelei CDN din diferite arii georgrafice sunt identice (practic, conținutul livrat este același). CDN folosește un algoritm de caching și tag-uri “canonical”, astfel încât paginile web afișate de diferite servere ale sistemului să nu fie în situația de conținut duplicat.

Conținutul web livrat primul la interogare, de către serverele din rețeaua CDN, este întotdeauna cel mai relevant și cel mai recent actualizat.

Care sunt avantajele sistemului de servere CDN

  • încărcarea rapidă a conținutului site-ului; acest sistem este benefic mai ales la accesarea site-ului de pe dispozitive Mobile;
  • compresia imaginilor și reducerea dimensiunilor acestora face încărcarea acestora mai rapidă;
  • optimizarea sesiunilor și reducerea numărului de conexiuni la server (se reduce supra-solicitarea serverului);
  • scalarea / echilibrarea rapidă, atunci când crește brusc traficul pe site, cu un volum mare de interogări;
  • se menține funcționarea normală a site-ului, prin prevenirea blocajelor sau a disfuncționalităților ce pot fi cauzate de un volum mare de interogări într-un timp foarte scurt;
  • se îmbunătățește experiența utilizatorilor.

Un alt avantaj al sistemului de servere Content Delivery Network este stocarea unui cache (“temporarily store”), a unei copii a site-ului, pe care o livrează utilizatoriilor prin serverul cel mai apropiat (acel “edge server”) mult mai rapid decât dacă acest conținut ar fi livrat de serverul de origine al site-ului.

În ce situații este recomandată folosirea CDN

Sistemul de servere Content Delivery Network este util în special pentru site-urile foarte mari, care au un volum mare de conținut de diferite tipuri (text / foto / video / variate funcționalități / aplicații etc.) și care sunt accesate de un număr mare de utilizatori din diferite zone geografice.

Cum implementăm un sistem CDN pentru site-ul nostru. Ghid SEO

O rețea de servere CDN este ușor de implementat dacă folosim o platformă Open Source, precum WordPress de exemplu. WordPress dispune de o serie de plugin-uri ce pot instala acest sistem; un exemplu este W3 Total Cache.

  • 1. configurarea unui subdomeniu cdn.siteul-meu.ro ce va fi folosit ca CNAME; astfel ne asigurăm că versiunile site-ul nostru livrate prin CDN vor fi legate de domeniul web al site-ului, nu ca sub-domeniu al furnizorului CDN (siteul-meu.cdn.com);
  • 2. păstrarea concordanței denumirilor fișierelor și a căii de accesare a acestora; există riscul ca denumirile fișierelor și calea către acestea să fie modificate de serverele CDN, iar această neconcordanță să afișeze la interogarea de către utilizatori a unor pagini de eroare 404; trebuie să stabilim și să păstrăm o convenție a acestora, astfel încât să avem aceleați denumiri și căi de accesare:

Exemplu: dacă avem o imagine www.yoursite.com/resources/image1.jpg pe serverul CDN aceasta va avea calea de accesare și denumirea cdn.yoursite.com/resources/image1.jpg;

  • 3. setări suplimentare în Search Console pentru geolocalizare: este important ca roboții să identifice zona geografică pe care o țintim sau de unde este accesat site-ul și să nu înregistreze automat localizarea geografică a IP-ului furnizorului CDN.
  • 4. tag-ul rel=Canonical este important pentru evitarea indexării de pagini duplicate, generate de sistemul CDN.

În principiu, sistemul de servere CDN este folosit pentru a găzdui resursele site-ului, fișiere precum imagini și video, CSS și JavaScript. Însă, dacă alegem să găzduim site-ul în întregime, putem avea pagini duplicate, cu URL-ul din site și un URL generat de sistemul CDN. În acest caz, trebuie să setăm un tag canonical pentru paginile cu URL-urile generate de rețeaua CDN (exemplu: cdn.yoursite.com/about-us/).

În final, trebuie să notăm că un sistem de servere CDN este foarte util pentru o viteză de încărcare foarte bună a paginilor site-ului, dar trebuie configurat cu atenție, pentru a evita eventuale consecințe negative dpdpv SEO.

Paginile duplicate, paginile de eroare 404 sau livrarea unui conținut diferit (ne-actualizat) pentru aceeași pagină utilizatorilor care le accesează prin diferite servere ale rețelei,  pot să afecteze indexarea corectă a site-ului în baza de date Google, precum și ranking-ul.

Resurse: info + foto

  • https://moz.com/ugc/how-to-get-cdns-to-play-nice-with-seo (Brian Jackson, 05.08.2016)
  • https://www.searchenginejournal.com/content-delivery-networks-cdns-can-impact-seo/143595/ (Cynthia Johnson, 11.11.2015)
  • https://www.semrush.com/blog/must-know-seo-practices-for-content-delivery-networks-cdns/ (William Johnson, 09.09.2015)
  • https://www.semrush.com/blog/must-know-seo-practices-for-content-delivery-networks-cdns/ (John Rampton, 07.03.2014)
On Key

Strategii SEO în 2023. SEO on-page

Unul dintre primele episoade Whiteboard Friday din 2022, poate cea mai cunoscută serie video ce prezintă ultimele tendințe în SEO, marca MOZ, îl are în