Content Gap Analysis – analiza conținutului site-ului

Ce este o analiză a discrepanțelor de conținut  (Content Gap Analysis)

Este procesul de cartografiere a principalelor întrebări, obiective și preocupări ale utilizatorilor site-ului, pe parcursul navigării în site și al procesului de cumpărare; identificarea “găurilor” de conținut sau a informațiilor care lipsesc.

O analiză completă a eficienței conținutului (Content Gap Analysis) va avea în vedere orice tip de conținut găzduit sau nu direct pe site: paginile site-ului, articole de blog, pagini speciale (landing pages), e-book, emailuri, mesaje și conținut publicat pe rețele de socializare.

Este esențial să evaluăm modul în care utilizăm fiecare dintre aceste platforme de conținut și să găsim adevăratele lacune, precum și cea mai bună strategie pentru completarea acestora.

The Buyer’s Journey

Cât de importantă este “călătoria” utilizatorului în site-ul nostru (the Buyer’s Journey)

Ne putem face propriul model de urmărire și analiză a modului în care utilizatorii navighează în site-ul nostru, un mod de lucru care să ne ajute să găsim acele lipsuri de conținut, informație sau funcționalități și să le acoperim.

Rolul cuvintelor cheie

Este important să organizam cuvintele cheie în funcție de etapele pe care utilizatorul le parcurge, de la intrarea în site până la click-ul final de confirmare a comenzii sau a trimiterii unui formular de contact, ori pur și simplu când părăsește site-ul. În acest fel putem să găsim acele lacune de conținut sau de funcționalități.

Procesul complet de realizare a unei strategii de optimizare a site-ului are în vedere mai multe aspecte:

  • analiza topicurilor (keyword mapping);
  • analiza intențiilor de navigare (intention analysis);
  • optimizarea ratei de click (click-through rate optimization);
  • analiza conținutului (content gap analysis).

Să înțelegem intenția de navigare și să o corelăm cu topicurile din strategia de optimizare este esențial – altfel, putem să optimizăm paginile site-ului pe topicuri nepotrivite, iar impactul asupra traficului va fi unul negativ.

De ce este importantă analiza conținutului

  1. Content Gap Analysis –  analiza conținutului este cea care ne ajută să corelăm în mod corect conținutul paginii web / informația pe care o prezentăm cu topicurile pe care optimizăm pagina;
  2. Prevenim pierderea de cumpărători ce poate fi cauzată de conținut incomplet sau inexact, ori de lipsa unor funcționalități;
  3. Menținem utilizatorul pe site și îl conducem către pasul final de achiziție, prin informații suplimentare lămuritoare și convingătoare plasate în paginile site-ului, în blog, în emailuri sau postări pe rețele de socializare;
  4. Plasăm îndemnul la acțiune – Calls to Action –  acolo unde trebuie, în forma potrivită, astfel încăt utilizatorul să devină cumpărător.

Info și sursă foto:

  • https://www.searchenginejournal.com/content-gap-analysis/223421/ (Katy Katz, 14.11. 2017)
  • https://www.semrush.com/blog/steal-your-competitors-traffic-with-content-gap-analysis/ (John Reinesch, 08.08.2017)
On Key

Strategii SEO în 2023. SEO on-page

Unul dintre primele episoade Whiteboard Friday din 2022, poate cea mai cunoscută serie video ce prezintă ultimele tendințe în SEO, marca MOZ, îl are în