Semantic SEO – tehnici de optimizare conținut pentru un ranking mai bun

Ce înseamnă Semantic SEO

Semantic SEO înseamnă să construim un conținut valoros în paginile site-ului, prin relevanță, calitatea informației, utilitatea și complexitatea acesteia.

Conținutul text al paginilor web trebuie creat pentru utilizatori (nu pentru roboți) și trebuie să răspundă intenției de căutare; dar textul nu trebuie să însemne numai răspunsul la o întrebare, ci să vină cu informații adecvate intențiilor de căutare ale utilizatorilor, pe toată durata navigării în site – până la pasul final de realizare a unei conversii.

Care sunt beneficiile strategiei de conținut Semantic SEO?

 • obținerea unui ranking bun pe cât mai multe topicuri;
 • oportunitatea de a menține acest ranking pe o durată mare de timp.

Prin această strategie de optimizare a conținutului – Semantic SEO – oferim și motoarelor de căutare conținut de calitate, care atrage click-uri și care ține utilizatorii pe site, oferindu-le exact ceea ce caută. Acesta este unul dintre principalii factori de ranking Google – orientarea către utilizatori.

Cum realizăm conținut bazat pe strategia Semantic SEO?

Prin conținutul realizat din perspectiva strategiei Semantic SEO, încercăm să răspundem precis și detaliat tuturor motivelor și intențiilor de căutare ale utilizatorilor. Putem să realizăm un conținut organizat în paragrafe dinstincte într-o pagină sau în mai multe pagini ale unei rubrici din site.

Topicurile și căutările pe care utilizatorii le pot folosi pentru a ajunge la informația sau la produsul căutat, le găsim folosind Google:

 • conținutul paginilor web pe care le listează în prima pagină de rezultate;
 • sugestii de căutare sau căutări similare (“related to search” / “people also ask”).

Trebuie să ne asumăm rolul de utilizator care caută o informație / un produs / un serviciu etc. și să ne întrebăm: după ce utilizatorul a găsit ceea ce căuta, care este următorul pas; care este următoarea căutare pe care o va face?

Algoritmii motoarelor de căutare încearcă să anticipeze următoarea căutare pe care o va face utilizatorul, iar noi trebuie să încercăm să gândim și să acționăm în același mod: să intuim comportamentul utilizatorilor.

Prima etapă: analiza topicurilor și realizarea strategiei de cuvinte cheie

Vom realiza o listă completă de topicuri potrivite pentru domeniul de activitate pe care îl prezentăm în site-ul nostru, pe baza unei analize atente a competiției, a intențiilor de căutare, al comportamentului utilizatorilor și al analizei conținutului pe care îl avem pe site (Content Gap Analysis).

Analiza cuvintelor cheie nu ține numai de alegerea termenilor și a expresiilor cu cel mai bun volum de căutare, de obținerea de backlink-uri și de poziționarea în paginile de rezultate Google cu anumite căutări exacte.

Cum extragem Informația Semantică din Google (Semantic Information)

 • folosim modelul de conținut din paginile web listate de Google în SERPs (search engine results pages) pentru a realiza conținut nou sau pentru a optimiza conținutul pe care îl avem;
 • intenția de căutare a utilizatorilor o găsim în sugestiile afișate de Google în caseta de căutare și în partea de jos a paginii de rezultate „Searches related to….

După ce am creat conținut adaptat intențiilor de căutare și l-am optimizat pe topicurile din strategie, trebuie să organizăm acest conținut și să realizăm titluri și sub-titluri – “headlines”.

Câteva idei pentru titluri de impact:

 • folosim topicul principal în titluri și topicuri secundare în sub-titluri;
 • folosim simbolul Hashtag, Emoji, și/sau un număr (o valoare);
 • cităm un nume recunoscut și apreciat în domeniu;
 • prezentăm / menționăm o statistică sau o analiză;
 • scriem numai ceea ce am vrea să citim și noi;
 • aruncăm o privire pe site-urile concurente, pentru puțină inspirație;
 • fiecare cuvânt din titlu să înceapă cu majusculă;
 • titlul poate fi formulat ca întrebare;
 • poate să conțină un îndemn la acțiune; un CTA.

Semantic SEO ne ajută să avem conținut preluat de Google în snippet-uri

Google ne oferă sugestii de căutare “related to search” / “people also ask” și răspunsuri la întrebări legate de căutarea efectuată:

Vom observa că dacă variem formularea unei căutări, păstrând topicul (subiectul căutării), vom avea de foarte multe ori aceleași pagini web listate în pagina de rezultate Google și în snippet-ul “people also ask”, pentru că aceste pagini web au conținutul realizat și optimizat pe cele mai populare căutări în Google.

Concluzie – beneficiile optimizării conținutului paginilor în site, Semantic SEO

Conținutul realizat și optimizat prin raportarea la utilizatori, la căutările frecvente și intențiile de căutare, conținutul relevant, ce răspunde cu exactitate căutarilor utilizatorilor, va aduce trafic calificat în site și va avea un ranking bun.

Referințe / resurse:

 • https://www.searchenginejournal.com/content-semantic-seo/201596/ (Wells Yu, 18.06.2017)
 • https://www.searchenginejournal.com/13-headline-writing-hacks-havent-heard/176606/   (Kristi Kellogg, 21.11.2016)
On Key