Mai este importantă optimizarea Meta Tag-urilor pentru Google?

Meta Tag-urile (Meta Title şi Meta Description) nu mai se mai bucură de aceeaşi atenţie în strategia de optimizare a paginilor web (SEO on-page), pentru că nu mai sunt un semnal direct de influenţă asupra ranking-ului în paginile de rezultate Google. Avem tendinţa să nu le mai acordăm atenţia cuvenită, fie că facem o optimizare rapidă, automată, fără prea multă analiză şi creativitate, fie că nu le optimizăm deloc şi le lăsăm la „mila” roboţilor de indexare şi ranking.

Este greşit să neglijăm optimizarea paginilor web la nivel de Meta-uri, din cel puţin 2 considerente:

1. Google le păstrează Meta Tag-urilor în continuare un loc important în mecanismele de indexare şi ranking;

2. Textul afişat de Google în paginile de rezultate este primul impact / primul mesaj al paginii web pentru utilizatori. Cu cât este mai bine gândit, cu atât acesta va atrage mai multe vizite în site.

Cum funcţionează mecanismul prin care roboţii Google îşi „culeg” textul de scurtă descriere pe care îl afişează în paginile de rezultate ale căutărilor, ne explică Matt Southern într-un articol publicat pe Searchenginejournal.com în luna iunie a anului trecut.

Prima acţiune a roboţilor, pentru selectarea textului de descriere a paginii listate în rezultate, este să analizeze întregul conţinut al paginii web şi să identifice informaţiile pe care le consideră ca fiind cele mai relevante pentru acea pagină.

Meta Descriere afişată în pagina de rezultate Google

Dacă nu găseşte conţinut relevant în pagină, Google „caută” conţinut relevant în Meta Description în codul sursă al paginii, care arată aşa:

Meta Descrierea în codul sursă al paginii web

Dacă pagina web nu are nici Meta Description, şansele ca aceasta să fie listată în paginile de rezultate sunt destul de reduse. Roboții nu pot să facă o corelaţie între căutările specifice ale utilizatorilor şi o pagină web care nu are un conținut text explicit şi relevant.

Google ne spune ce înţelege printr-un Meta Description valoros:

“Good meta descriptions are short blurbs that describe accurately the content of the page. They are like a pitch that convince the user that the page is exactly what they’re looking for.”

Google se aşteaptă ca noi să-i servim în Meta Description o prezentare foarte succintă , precisă şi relevantă pentru întreaga pagina web, pentru ca el să o poată servi, la rândul lui, utilizatorilor care fac căutări pe un topic anume. Meta Descrierile duplicate sau de tip SPAM ori fără legătură cu conţinutul paginii sunt ignorate.

Tot Google ne spune că nu există o limită de caractere prestabilită pentru Meta Description, dar acestea sunt tăiate în funcţie de ecranul pe care se afişează (desktop, tabletă, smartphone etc.).

Sergey Grybniak abordează acest aspect SEO on-page, dintr-o altă perspectivă: care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le facem în optimizarea Meta Description.

1. Meta Description duplicat
Acest text scurt de prezentare a paginii web pe care Google îl afişează în paginile sale este primul contact al utilizatorilor cu site-ul nostru. De aceea trebuie să avem descrieri unice şi relevante, reprezentative pentru fiecare pagină din site.

Dacă avem un site foarte mare, iar personalizarea Meta-urilor este dificilă, este de preferat să lăsăm roboţii Google să selecteze conţinutul potrivit din fiecare pagină web. Este o variantă mai bună decât să integrăm aceeaşi Meta Descriere în toate sau în mai multe pagini din site.

Strategia pe care Sergey Grybniak ne-o recomandă este să facem Meta Tag-uri unice, bine optimizate şi gândite, pentru paginile principale din site, precum homepage, paginile de categorii şi sub-categorii de produse, servicii sau alt tip de conţinut. Pentru paginile similare, care prezintă produse, servicii etc. putem să aplicăm o formulă de optimizare automată, în care variabila este topicul / expresia cheie relevantă ce diferenţiază un produs de altul.

2. Numărul de caractere sau lungimea textului din Meta Description
Descrierile preluate şi afişate de Google în paginile de rezultate au variat în ultimul an, astfel că am putut să vedem în aceeaşi pagină de rezultate, descrieri cu un număr de 240, de 277, 320 de caractere sau chiar descrieri afişate de 380 de caractere – găsiţi astfel de exemple în studiul făcut de Natalie Hoben în decembrie 2017.

Ştim că în urmă cu un an sau doi, limita pentru Meta Description era de 160 de caractere şi că în urmă cu o săptămână, Google a revenit la această limită de 160 de caractere pentru Desktop şi în jur de 130 pentru dispozitivele mobile.

Trebuie să notăm că Google nu afişează un număr de caractere fix în scurta descriere a link-urilor listate în paginile de rezultate, astfel că vom vedea frecvent în aceeaşi pagină link-uri cu descriere de 160 de caractere şi link-uri cu o descriere de 200 sau 300 de caractere.

Google măsoară această Meta Descriere în pixeli, nu în număr de caractere. În funcţie de dimensiunile ecranului, descrierea afişată poate fi de la 160 de caractere până la 320 caractere; între 920 şi 1,840 pixeli. Dacă nu avem Meta Descriptions mai lungi de 160 de caractere, nu trebuie să le refacem pentru a adăuga text. Este suficient să îmbogăţim conţinutul text al paginilor, pentru ca Google să selecteze informaţiile de care are nevoie pentru Meta Descriptions.

3. Meta Descrieri neoptimizate pe topicuri sau expresii cheie
Este important să avem în textul din Meta Descriere topicul principal al paginii web, expresii pe care utilizatorii le folosesc pentru a căuta în Google informaţia, produsul sau serviciul pe care noi îl prezentăm în pagina din site. Dacă Google nu găseşte în Meta Description expresia cheie relevantă pentru pagină, va prelua din conţinutul text al acesteia prima frază care conţine expresia cheie.

4. Optimizarea pentru date structurate
Avem la dispoziţie multe tipuri de date structurate pe care le putem folosi, în funcţie de tipul de pagină din site: review, produs, ofertă, afacere locală, localizare geografică etc.

Despre implementarea sistemului de date structurate in site, citeste:
Date Structurate: ce sunt, cum funcționează și cum le implementăm

5. Tabe HTML pentru interogările care caută un răspuns direct
Google apreciază conţinutul bine structurat, iar folosirea datelor structurate şi organizarea conţinutului din pagina web în tabel HTML sunt tehnici de optimizare on-page importante.

  • HTML – noţiuni de bază: https://www.w3schools.com/html/html_tables.asp 
  • Tables as Google Rich Snippets: https://serpstat.com/blog/html-tables-as-google-rich-snippets/

6. Meta Description cu un text care nu are impact asupra utilizatorilor
Vorbim aici despre acele Meta Descrieri seci, plictisitoare, care nu se remarcă prin nimic şi nu ne conving că merită să pierdem timp dând click pe link pentru a deschide pagina web.

Câteva sfaturi pentru un text de Meta Descriere bun:
– să nu folosim cuvinte cheie în exces; Meta Descrierea nu mai este un factor direct de ranking, dar CTR – Click-through rate (rata de click) este factorul principal de ranking Google. Dacă Meta Descrierea este atractivă şi aduce click-uri, avem şanse pentru un ranking bun în paginile de rezultate Google.

Despre factorii de ranking, citeste: Principalii factori de ranking Google

– o descriere specifică, cu detalii explicite privind conţinutul paginii, are mai multe şanse să fie accesată de utilizatori, decât o descriere generală, neutră;

– folosirea numerelor, a simbolurilor şi a caracterelor speciale pot să facă diferenţa între un Meta Description şi toate celelalte descrieri cu text simplu;

– descrierea trebuie să fie făcută pentru utilizatori, nu pentru noi; Meta Descrierea are rolul de a răspunde căutărilor utilizatorilor, de aceea trebuie să se adreseze acestora;

– CTA (call to action) sau apelul la acţiune este la fel de important ca şi cuvintele cheie, nu numai în conţinutul paginilor web, dar şi în Meta Description.

Concluzii

  • Meta Tag-urile sunt în continuare importante în strategia SEO On-Page.
  • Meta Descrierea înseamnă un mesaj structurat şi specific pentru utilizatori; nu înseamnă număr de caractere şi enumerări de cuvinte cheie.
  • Meta Tag-urile nu mai sunt un factor direct de ranking, dar sunt importante pentru un CTR bun, care este factor direct de ranking Google.

Resurse
Sergey Grybniak “6 Mistakes to Avoid When Writing Your Meta Descriptions

Matt Southern “Google: How to Create Better Meta Descriptions

Natalie Hoben “Google Featuring Longer Snippets: What to Do Now

Barry Schwartz “Google confirms it shortened search results snippets after expanding them last December

Aaron Agius “Why You Need Rich Snippets in Your Life

On Key