Optimizarea corectă a link-urilor interne. Cum să nu facem SPAM

De ce este important sistemul de link-uri interne

Un sistem de link-uri interne bine gândit, relevant și funcțional îmbunătățește experiența utilizatorului (coeficientul UX), aduce un plus de relevanță și coerență întregului conținut din site, ajută la o mai bună indexare de către motoarele de căutare și generează rezultate mai bune în căutările organice pe Google.

Riscurile pe care le aduce un sistem de link-uri interne supra-optimizat, spam-ul intern ce poate fi cauzat de legăturile între pagini care nu au nimic în comun sau generarea de pagini artificiale, prin tag-uri irelevante.

1. Sistemul de tag-uri (etichete) care generează pagini „false”

Atunci când încercăm să forțăm obținerea unui ranking mai bun pe anumite expresii cheie prin construirea unui „fals” sistem de link-uri interne, întregul site va avea de suferit pe termen lung. Se generează un sistem de link-uri fără valoare (spam) către pagini noi, create artificial de aceste tag-uri care adună diferite articole din site, ce nu au nimic în comun.

Astfel de link-uri interne de tip spam, generate de tag-uri alese la întâmplare sau chiar create automat de către platformă, găsim în presă: cuvinte simple precum „asteptare”, „lovitura” sau „prezentare” generează pagini noi cu un URL de tipul “nume-site.ro/tags/asteptare” sau “nume-site.ro/tags/lovitura” care nu au valoare nici pentru cititor, nici pentru motoarele de căutare.

2. Numărul de link-uri interne sau externe din pagină

Deși Google nu ne dă un reper exact în privința numărului de link-uri optim dintr-o pagină, știm că nu agreează fermele de link-uri interne și externe, pe care le consideră tentativă de manipulare a algoritmilor de indexare și ranking. Pe scurt, le consideră spam.

Mutt Cutts, fostul șef al echipei Web Spam de la Google, ne recomandă să încercăm să nu depășim un volum de 100 de link-uri într-o pagină.

“It used to be the case that Googlebot and our indexing system would truncate at 100 or 101k and anything beyond that wouldn’t even get indexed. And what we did is we said, ‘Okay, if the page is 101k or 100k, it’s reasonable to expect roughly one link per kilobyte and therefore something like 100 links per page.’

So that was in our technical guidelines and we said this is what we recommend, and a lot of people assumed that if they had 102 links or something like that, that we would view it as spam and take action. But that was just kind of a rough guideline.”
https://searchenginewatch.com/sew/news/2316757/matt-cutts-on-linking-guidelines-how-many-links-on-a-page

3. Funcționarea link-urilor interne din site

Verificarea permanentă a funcționării link-urilor din paginile site-ului este obligatorie, iar procedura este foarte simplă, dacă folosim instrumentele din Search Console (Google Webmaster Tools). În secțiunea Crawl / Crawl Errors din meniul lateral – stânga, vom găsi link-urile din site-ul nostru care duc la pagini ce nu mai există, acele pagini de eroare 404.

Atunci când, din motive obiective, renunțăm la o serie de pagini, fie că nu mai avem unele produse în magazinul online sau eliminăm articole, trebuie să identificăm și să eliminăm link-urile interne care duceau către acestea.

Pentru eliminarea unor pagini din site, putem să optăm pentru redirecționarea acestora către alte pagini (redirect permanent 301) sau le dezactivăm/ștergem și acestea vor răspunde la interogare cu o pagină de eroare cod 404.

În ambele cazuri, link-urile interne trebuie verificate și corectate:

Dacă facem redirect către o altă pagină, link-urile interne trebuie să fie aibă URL-ul paginii către care s-a facut redirect. Dacă nu facem această actualizare, va fi afectată viteza de încărcare a site-ului și eficiența indexării paginilor site-ului de către Google (crawlerii vor trece tot timpul prin acel link intermediar, înaninte să ajungă la pagina corectă).

Dacă optăm pentru eliminarea paginii respective, fără redirect, acel URL trebuie să răspundă la interogare cu o pagină de eroare 404 corect configurată. Crawlerii vor interpreta corect codul 404 al paginii și o vor elimina din index, din baza de date. Dar trebuie eliminat din site link-ul intern către aceste pagini de eroare 404.

4. Indexarea link-urilor interne

Când construim arhitectura site-ului și sistemul de link-uri interne, trebuie să avem grijă și la configurarea tehnică a link-urilor, a meniurilor, pentru că trebuie să permitem roboților să le „crawleze” (să le citească) și să le indexeze. Este important să ținem seamă de mai multe aspecte:

Roboții Google pot să „citească” și să indexeze link-urile din meniurile de tip JavaScript: Google – indexarea conținutului dinamic JavaScript.

Este un avantaj pentru indexarea corectă și eficientă a link-urilor din întreg site-ul, dar trebuie să avem grijă ca aceste link-uri să fie “curate”, construite din expresii cheie relevante și care oferă site-ului întreg coerență.

Să nu folosim în formula tehnică a link-urilor interne tag-ul rel=„nofollow”, pentru că acesta le comunică roboților să nu urmeze link-ul, pentru că pagina către care duce nu este importantă. Acest tag este recomandat numai pentru link-urile externe sau pentru link-uri interne pe care nu vrem să le indexeze roboții.

Fișierul Sitemap.xml indică roboților ce link-uri / URL-uri din site-ul nostru să indexeze cu prioritate. Un fișier Sitemap.xml este o hartă a site-ului, care nu ar trebui să includă pagini generate dinamic de filtre și motorul intern de căutare în site, sau alte funcționalități din site.

Hotjar, un instrument monitorizare a comportamentului vizitatorilor

Hotjar www.hotjar.com înregistrează video comportamentul utilizatorilor și generează hărți ale click-urilor din pagină. În varianta gratuită, Hotjar permite realizarea a 3 heatmaps și 1000 de înregistrări video ale vizitelor pe site. Este suficient pentru a face teste și a găsi cea mai bună modalitate de navigare în site.

Optimizarea rețelei de link-uri interne. O strategie SEO importantă

On Key