Sisteme de Date Structurate. Tehnologiile web în 2018.

Datele Structurate – un aspect important de implementat sau de optimizat în 2018

 

Google recomandă webmasterilor să implementeze datele structurate pentru toate componentele din site, de la profiluri social-media și date de contact, până la cărți și cursuri, evenimente, oferte de przentare servicii, produse etc.

Sistemul de date structurate este important pentru roboții Google, care vor putea să înțeleagă și să indexeze / să aprecieze corect conținutul unui site, mult mai ușor și mai rapid.

Search Gallery: modul în care datele structurate afișează sau generează rezultate în Google Search.
https://developers.google.com/search/docs/guides/search-gallery

Fiind interesat de indexarea corectă a site-urilor și de afișarea de rezultate cât mai relevante la căutările utilizatorilor, Google vine în ajutorul webmasterilor cu un instrument care să îi ajute să impleneteze corect și să testeze sistemul de date structurate: https://search.google.com/structured-data/testing-tool

Cindy Krum notează în articolul său What to watch for in 2018: Mobile SEO predictions, că Google nu a acordat suficientă atenție în documentația pe care a pus-o la dispoziție privind datele structurate, implementării sistemului de date structurate în bazele de date. Bazele de date nu au nevoie de adrese URL pentru indexare, iar această situație este valabilă pentru aplicațiile mobile, PWAs.

Un concept interesant, pe care Google a încercat (fără succes) să-l perfecționeze este Dynamic Links – un sistem care unifică modalitățile de accesare a unui conținut web în diferite moduri (desktop / mobile / site web / aplicație / Android / iOS etc.) https://firebase.google.com/docs/dynamic-links/

Tehnologiile web în 2018. Concluzii.

În cele 3 articole dedicate câtorva dintre cele mai noi tehnologii web, am prezentat tendințele web în  2018 și cum ar putea să influențeze acestea industria ce ține online – marketing online, SEO, copywriting, e-commerce etc.:

1. Aplicațiile Web Progresive

2. Cross-device convergence

3. Date structurate – prezentate mai sus

 

Dacă aplicațiile clasice pentru dispozitive mobile și aplicațiile progresive (PWAs) nu vor mai avea nevoie de URL-uri individuale pentru a afișa conținut diferit, atunci întregul concept de indexare în baza de date Google va fi regândit.

Odată cu evoluția tehnologiei comunicării, accesarea unui conținut web pe baza unei adrese URL unice și individuale va deveni deveni greoaie și chiar învechită.

Așadar, la ce trebuie să fim atenți:
– cum continuă trecerea de la desktop la dispozitivele mobile inteligente și la aplicațiile pentru mobil;
– în ce măsură câștigă popularitate conceptele AMP și PWA;
– popularitatea și fucționalitatea cloud storage care atrage după sine convergența aplicațiilor pentru toate dispozitivele cu conexiune la internet într-o singură soluție tehnică de stocare și accesare a informației.

 

Google va avea nevoie să-și reconfigureze baza de date și sistemul de indexare și ranking, pe baza unor sistemului cloud storage, care va face conțintul portabil și pe baza sistemului de date structurate.

O ipoteză lansată de Cindy Krum este o bază de date Google de tip “entity index”, al cărei conținut va fi de tip “entity concepts” accesibilă printr-un domeniu web (URL), aplicații clasice pentru mobil, aplicații web progresive (PWA) și o bază de date cu informația / conținutul propriu-zis, într-o formă de prezentare ce nu necesită elemente de webdesign.

Cindy Krum – fondator MobileMoxie – mobile marketing tools
Articolul integral: https://searchengineland.com/watch-2018-mobile-seo-predictions-288808

Documentație:
Introduction to Structured Data https://developers.google.com/search/docs/guides/intro-structured-data
Introducing Rich Results & the Rich Results Testing Tool
https://webmasters.googleblog.com/2017/12/rich-results-tester.html

On Key