Conceptul de site web se va redefini ca aplicație accesibilă online și offline
Tehnologii web în 2018. Cea mai importantă dintre tendințele din 2017 care se vor accentua în 2018 este creșterea popularității Aplicațiilor Web Progresive – sau PWAs (Progressive Web Apps)
PWAs – Progressive Web Apps (Aplicații Web Progresive) sunt website-uri care se comportă ca aplicații ce pot fi descărcate / instalate și personalizate pe dispozitivele mobile cu conexiune la internet.
Avantajele aplicațiilor web progresive – PWAs:
- pot fi accesate printr-un icon de pe ecranul telefonului mobil (la fel ca orice altă aplicație),
- se deschid pe tot ecranul (full-screen), fără bara pentru adresa web (URL),
- se încarcă rapid (mult mai rapid decât o pagină web clasică),
- pot să trimită notificări,
- pot să fie accesate și fără conexiune la internet (offline),
- PWAs pot fi accesate și utilizate direct pe internet sau ca aplicații instalate pe dispozitive smart cu Android sau iOS (în curând).
Aceste Aplicații Web progresive vin cu o tehnologie nouă, care facilitează trecerea de la site-urile web, cu care ne-am obișnuit cu toții pentru navigarea pe internet, la aplicațiile instalate pe dispozitivul mobil, întotdeauna aflate la îndemână, permanent actualizate, accesibile și atunci când nu avem conexiune la internet.
În plus, PWAs sunt o soluție rapidă și economică pentru deținătorii de website-uri care vor să ofere utilizatorilor o soluție de tip aplicație, adaptată pentru mobile și care să nu însemne dezvoltarea unei aplicații în sine. Nu mai este necesară alocarea unui buget (ce poate fi destul de mare) pentru dezvoltarea unei aplicații, pentru mentenanța și promovarea acesteia.
De notat că PWAs sunt aplicații web construite în principal pe JavaScript, iar pentru a adapta un website să funcționeze ca aplicație progresivă, nu trebuie decăt să adăugăm site-ului câteva fișiere de cod și câteva funcționalități suplimentare.
Un semnal al creșterii popolarității și importanței PWAs în 2018 este și atenția pe care Google o acordă acestor aplicații.
Un exemplu este aplicația web progresivă Maps Go pentru Android
https://www.google.com/maps/@45.9419467,25.0200796,6z?force=qVTs2FOxxTmHHo79-pwa
care poate să detecteze automat locul în care ne aflăm, să ne indice direcția către locul în care vrem să ajungem, să caute locații / adrese, să share-uiască o locație etc.
Pe scurt, aplicația web progresivă Maps Go funcționează ca un mic Google Maps și este de mare ajutor atunci când dipozitivul mobil nu poate accesa complet o hartă Google sau pur și simplu nu are conexiune la internet.
Maps Go este listată și accesibilă gratuit în Google Play Store
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.mapslite
Google începe să-și manifeste interesul pentru PWAs, astfel că vom găsi tot mai multe astfel de aplicații în Play Store, precum cele pentru trafic, restaurante sau meteo.
Aplicațiile Web Progresive sunt atractive atât pentru utilizatori, cât și pentru companiile care dețin un website și au nevoie să ofere utilizatorilor lor o aplicație rapidă, ușor de folosit și permanent actualizată și, mai ales, accesibilă și în situațiile în care conexiunea la internet este foarte slabă sau nu există.
Pentru aceste companii, avantajul vine din economisirea bugetului care ar fi fost alocat dezvoltării unei aplicații clasice pentru Mobile, dar și din evitarea problemelor tehnice care apar întotdeauna atunci când trebuie să fie conectat un website la o aplicație pentru Mobile.
– mai multe detalii găsim în articolul: Mobile Marketing: App Indexing & Search https://searchengineland.com/library/mobile-marketing/app-indexing-deep-links