Progressive Web Apps (PWAs) / aplicațiile web progresive

Ce sunt aplicațiile web progresive Progressive Web Apps (PWAs)

Progressive Web Apps (PWAs) este cea mai nouă tehnologie care face ca experiența utilizării paginilor web și a aplicațiilor să fie mult mai plăcută și practică, atât pe desktop cât și pe dispozitive mobile. Nu este vorba despre aplicațiile clasice pe care le știm deja, pentru iOS sau Android.

Conform specificațiilor Google, Progressive Web Apps reprezintă un nivel superior al tehnologiilor care oferă utilizatorilor de internet o experiență a navigării cu mult îmbunătățită.

Principalele calități ale acestor site-uri care funcționează ca niște aplicații web sunt:

 • 1. Accesibilitate: paginile web vor funcționa corect și rapid, fără să fie dependente de conexiunea la internet sau de calitatea acesteia; un cod JavaScript special va face posibilă încărcarea imediată a aplicației, datorită unei arhive “cache” întotdeauna actualizate și functionale (Service Worker).
 • 2. Rapiditate: se încarcă și răspunde instant la acțiunile utilizatorului. Conform statisticilor, 53% dintre utilizatori abandonează o pagină web dacă încărcarea ei durează mai mult de 3 secunde. Cei care au rabdare ca pagina să se încarce, se așteaptă ca aceasta să funcționeze bine și să răspundă bine la acțiunile utilizatorilor, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, procentul celor ce abandonează dezamăgiți pagina web crește.
 • 3. Personalizare: Progressive Web Apps se pot instala și se pot personaliza ușor, fără să fie nevoie de un app store sau de alte aplicații suplimentare; o iconiță va fi prezentă permanent pe ecranul principal al dispozitivului mobil, al calculatorului desktop ori laptop și va putea fi accesat site-ul și folosită aplicația, instant, cu sau fără conexiune la internet.

Această tehnologie a fost deja testată și aplicată, iar exemplul cel mai bun este AliExpress, care și-a crescut volumul conversiilor făcute de utilizatorii noi cu 104% pe toate browserele și cu 82% pe iOS.

Optimizarea și indexarea aplicațiilor web progresive

Tom Greenaway, reprezentat Google, a publicat în luna noiembrie 2016, pe Google Webmaster Blog, ghidul bunelor practici pentru ca Progressive Web Apps (PWAs) să fie indexate în paginile de rezultate Google și optimizate pentru un ranking bun.

Principalele aspecte de care trebuie să ținem cont sunt:

 • URL-uri optimizate, simple, fără parametri dinamici (de evitat #user/24601/ sau #!user/24601/);
 • Tag-ul Canonical trebuie folosit pentru a marca paginile duplicate; de asemenea, trebuie configurat și tag-ul rel=”amphtml” – dacă avem AMP-uri (pagini mobile accelerate);
 • Design responsive: site-ul va avea un design care să permită vizualizarea optimă de pe orice tip de dispozitiv desktop sau mobil; fiecare element al conținutului (fonturi / meniuri și butoane / imagini / formulare etc.) să se adapteze cât mai bine la orice tip de device;
 • Dezvoltarea aplicației web să fie făcută treptat și fiecare nouă funcție să fie integrată individual; astfel, se poate testa performanța acesteia, impactul asupra performanțelor întregii aplicații și a site-ului, dar și comportamentul utilizatorilor;
 • Compatibilitatea cu orice tip de browser; Service Worker este o tehnologie nouă si este important să nu fie blocate unele funcționalități ale aplicației web pe diferite tipuri de browsere la accesarea site-ului.

  Site-ul trebuie testat și optimizat pentru diferite tipuri de browsere – cu ajutorul instrumentelor Google Analytics, de exemplu, putem să vedem care sunt browserele cele mai populare în rândul utilizatorilor website-ului sau care sunt cele pe care website-ul nu funcționează foarte bine și trebuie optimizate.

 • Site-ul trebuie testat cu ajutorul instrumentelor Google Search Console (Webmaster Tools); putem vedea performanțele tehnice ale site-ului în ansamblu, dar și pe URL-uri individuale, cu funcția “Crawl > Fetch as Google“; la fel de importante sunt și datele raportate de funcțiile Structured Data, Sitelinks, Accelerated Mobile Pages, Sitemaps;
 • Date structurate conform Schema.org; implementarea corectă a acestora poate fi testată cu instrumentul Google https://search.google.com/structured-data/testing-tool/
 • Testarea website-ului pe diferite dispozitive desktop și mobile, dar și pe diferite browsere;
 • Verificarea și optimizarea vitezei de încărcare a paginilor website-ului.

Toate aceste puncte principale de avut în vedere pentru dezvoltarea optimizată și indexabilă a aplicațiilor web progresive sunt detalitae de către echipa Google în pagina:

https://webmasters.googleblog.com/2016/11/building-indexable-progressive-web-apps.html

sursă foto: Developers.google.com

Citește și Aplicațiile Web Progresive. Tehnologiile web în 2018.

On Key