Ziarul Local

“Ziarul Local” este o carte pe care am primit-o cu imprumut de la un ziar local (cum altfel) din Constanta. Cartea ce are ca subtitlu lamuritor “Cum sa scrii pentru publicatia unei comunitati” povesteste despre ziarele locale americane, este scrisa de jurnalistul si profesorul Jock Lauterer Prima editie americana a cartii a aparut in 1995, iar la noi a fost editata de Polirom in 2010 (exemplarul meu e din 2010, nu stiu daca exista in Romania editii anterioare).

De ce povestim pe un site care dezbate in principal probleme si lucruri legate de online? Pentru ca din primele 20 de pagini am inteles ca online-ul pe care-l traim cu totii in aceste zile de 2015 isi gaseste trecutul si mai ales viitorul in acest concept de “ziar local”.

“In calitate de jurnalist local, abordarea subiectelor trebuie sa aiba un caracter personal. Concentrati-va asupra unei asa-numite persoane care citeste articolul. Imaginati-va chipul ei in timp ce ii vorbiti despre cresterea impozitelor, despre liga de baseball pentru juniori, despre ziua dedicata activitatilor in aer liber a cercetaselor. De fapt exista o singura persoana care citeste articolul. Sau care se uita la fotografia facuta de dumneavoastra. Nu este mass-media. Doar o singura persoana, la un moment dat, citeste articolul si priveste cu atentie fotografia. Comunicarea efectiva se realizeaza la nivel intim, individual, in liniste. Unul la unul. Prin abordare la nivel personal. ” (din Prefata la Ziarul Local)

Acuma lucrurile sunt parca mai limpezi: comunicarea prin textul tiparit pe hartie sau publicat online urmeaza aceleasi primcipii si are acelasi scop final, de a ajunge la o relatie de intimitate, de “unu la unu” cu cititorul.

Asadar, dupa ce (sau inainte) va stabiliti cuvintele cheie, studiati bine canoanele Google (sa nu cumva sa-l suparati cu ceva), stabiliti performantele de trafic si afisari (cu deosebita atentie si precizie) … amintiti-va ca scrieti pentru O PERSOANA. Restul e poveste … o poveste a celui ce o scrie, o alta poveste a celui ce o citeste. La aceasta persoana care ne citeste si “povestea” ei individuala, se reduce pana la urma intreaga filosofie la moda acum, numita pretentios “Storytelling”.

Acelasi ziar local din Constanta (unul dintre cele mai apreciate de cititorii constanteni) mi-a inspirat si “Galceava dintre un jurnalist si un SEO-ist”, un articol care nu rezolva o problema, ci doar o deschide!

On Key