Galceava dintre un jurnalist si un SEO-ist

Am avut recent o discutie destul de aprinsa cu un jurnalist (si cu seful jurnalistului) pe tema unui articol ce prezinta istoria unor localitati ce s-au dezvoltat pe locul sau in apropierea unor cetati de pe malul Dunarii.

Pentru ca sunt unul dintre oamenii care au norocul sa citeasca azi, ziarul de maine, am primit articolul pentru a-mi exprima opinia (nu pentru ca as fi putut sa pun la indoiala calitatea materialului sau profesionalismul jurnalistului, ci pentru ca urma sa-l promovam pe retele de socializare).

Si de aici s-a aprins disputa: materialul foarte bine documentat, presarat cu date istorice exacte si cu legende despre frumoasele taramuri dobrogene, nu se potrivea mai deloc cu strategiile si sloganurile de marketing pe care eu deja le si vedeam pentru campania de facebook.

Asa ca, am atacat bietu’ jurnalist cu armele “imbatabile” si precise ale reclamei care-i musai sa ajunga la sufletul si mouse-ul cititorului de presa pe facebook si-l indupleca sa ne milostiveasca cu un click / like / share sau ce-o fi acolo … numai sa fie ceva.

Jurnalistul meu, sustinut de un sef la fel de stapan pe situatie, nu s-a lasat intimidat de incercarile mele de a face modificari in articol, modificari ce sunau cam asa:

  • sa-l imparta in 2 si sa separe prezentarea a 2 orase cu istoria lor de alte cateva cetati istorice;
  • sa schimbe stilul curat si literar, pe alocuri cu parfum de veche cronica istorica, cu unul ceva mai actual, mai precis si cu mai putine figuri de stil, ca lumea e grabita si nu mai are timp de multe metafore;
  • sa modifice titlurile paragrafelor in unele mai incitante si precise, in detrimentul celor metaforice si misterioase … si tot asa

Dupa o dezbatere in care m-au convins ca nu vor cititori de violuri / accidente / vedetisme etc. si ca cititorii ziarului care citesc si apreciaza astfel de materiale, sunt pretiosi chiar daca sunt putini si nu umfla graficul din Trafic.ro, articolul a ramas in forma initiala, realizata de bunul meu jurnalist.

Problema mea e alta: pana unde merge reclama si unde incepe povestea? Cati jurnalisti mai spun o poveste buna pentru o mana de cititori pasionati de lectura, renuntand la un text care garanteaza un numar bunicel de vizite in site pentru ca tipa la tine sa dai click si-ti promite o stire de mare soc!

Continuarea … cand bunul meu prieten si jurnalist imi va trimite urmatoarea poveste!

On Key