Website mobile-friendly

Google a anunţat oficial în luna februarie că, începând cu 21 Aprilie 2015, site-urile mobile-friendly vor fi favorizate în listarea lor în paginile de rezultate afişate la căutările efectuate de utilizatorii de internet pe dispozitive mobile.

Cu alte cuvinte, acest aspect numit mobile-friendly va conta în ranking-ul site-urilor la căutările pe dispozitive mobile. Aici nu sunt incluse si tabletele, conform unei declaratii recente a inginerilor Google pe Twitter. Ce înseamnă pentru un website să fie mobile-friendly? Să ofere utilizatorilor o experientă la fel de plăcută ca si pe Desktop sau tablete.

Google pune la dispozitie un instrument de testare în timp real, instrumente specifice de verificare si monitorizare pentru Mobile în Webmaster Tools si Analytics: https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/

test-mobile-friendly-google

Pentru ca un website să fie apreciat ca mobile-friendly de către algoritmii de indexare si ranking, se poate opta pentru una dintre cele 2 solutii diferite, dar la fel de bune dacă sunt corect implementate:

  • realizarea unei versiuni separate pentru Mobile, pe un subdomeniu web de tipul http://m.website.ro ;
    sau
  • integrarea unei design Responsive, care face ca site-ul să se adapteze automat la tipul de dispozitiv de pe care este accesat.
On Key