Website Open Source sau Custom?

Website Open Source sau Custom

– cele mai frecvente confuzii –

1. Diferența între un website Custom şi unul Open Source este de aspect, de design
Pentru ca un website să aducă beneficiile aşteptate, trebuie să fie bine indexat de motoarele de căutare, să funcţioneze bine (viteză bună de încărcare / navigabilitate / structură intuitivă / funcţionalităţi etc.); toate acestea țin de liniile de cod din spate (acele mecanisme pe care nu le vedem dar care constituie site-ul) care pot favoriza indexarea şi funcționarea site-ului sau pot să-l îngreuneze. Acestea sunt diferite în funcţie de CMS-ul Open Source ales sau de cel care dezvoltă site-ul Custom.

2. Planul de realizare (structura) al site-ului ține cont doar de momentul la care este realizat
De cele mai multe ori beneficiarul cere realizarea unui site în funcţie de nevoile sale de moment , fără să ia în calcul nevoile de dezvoltare ale acestuia pe termen lung, posibilitatea adăugării de funcţionalităţi suplimentare, categorii noi de produse sau alt tip de pagini web.

Dacă pe CMS-urile Open Source acestea există implicit şi trebuie doar activate sau instalate, pe cele Custom trebuie realizate şi integrate (de preferat de cel care a realizat site-ul), în măsura în care site-ul permite aceste adăugiri şi modificări.

3. Un site Custom trebuie să coste mai mult decât un website realizat pe un CMS Open Source
Teoretic, se consideră că întregul cod, scripturile, funcţionalităţile, design-ul pentru fiecare tip de pagină sunt realizate de la zero şi de aceea trebuie să coste mai mult un site Custom.

Practic, o mare parte dintre funcţionalităţi (dacă nu chiar toate) sunt deja configurate şi disponibile gratuit pe CMS-urile Open Source şi nu e nevoie decât de setările şi personalizările pentru site-ul în cauză. Un site Custom – la un cost mare – se justifică doar dacă sunt integrate funcţionalităţi, filtre, aplicaţii sau module de gestiune şi contabilitate cu adevărat speciale, ce nu sunt disponibile gratuit pe Open Source şi care sunt utile cu adevărat pentru beneficiar.

4. Un site Custom va fi mai bine indexat şi va avea un ranking mai bun în Google: este o legendă foarte răspândită şi care face multe victime!
Condiţiile pentru ca un website să aibă un volum de trafic bun şi să fie profitabil sunt multe, însă una dintre cele mai importante este să fie corect din punct de vedere tehnic. Un site Open Source cu un cod curat şi corect configurat va fi cu siguranţă mai bine indexat şi mai eficient, decât un website Custom cu un cod greoi şi inutil în spate, complicat şi nejustificat de sofisticat.

5. Un site Custom o sa fie cum vreau eu şi o să-mi fie uşor să-l gestionez, fără ajutorul unui specialist!
Este cea mai frecventă şi cea mai mare greşeală pe care am întâlnit-o la cei care au optat pentru un website Custom.
Pentru că nu au ştiut exact cum funcţionează un site şi ce funcţionalităţi sunt necesare pentru gestionarea lui, au ajuns în punctul în care pentru a face modificări/completări (obișnuite şi simple cu instrumente disponibile gratuit pe un CMS Open Source), trebuie să apeleze la un specialist care să le realizeze contra cost.

Astfel, simple acţiuni de optimizare / adăugare pagini noi de produs sau categorie / actualizare fişiere Robots.txt şi Sitemap.xml / integrare ID Google Analytics / adăugare sau modificare filtre sau alte funcţionalităţi / integrare link-uri Facebook sau Google+ etc. devin complicate, de durată şi care necesită buget suplimentar pentru specialistul care le va realiza.

On Key