Despre penalizarile Google

Pentru specialistii SEO si pentru webmasteri, anul 2012 a fost controversat: unele website-uri au atins cresteri record in SERP-uri de cand site-urile care le intreceau de mult timp au fost penalizate, in timp ce alte website-uri au primit cea mai dureroasa si costisitoare penalizare pe care a facut-o Google.

Primul pas in corectarea si imbunatatirea calitatii site-ului dupa o penalizare este identificarea acesteia: proprietarii de site-uri nu isi dau seama imediat ca au fost penalizati, dar observa o scadere a traficului sau a ranking-urilor. Deci cum stim ca am fost penalizati? Odata ce stii ca ai fost penalizat, cum iti poti da seama de cauza si cum o poti indrepta?

Diagnosticarea penalizarilor legate de link-uri

Penalizare ca in “Manualele Google”, cu notificare: cele mai usoare modalitati de diagnosticare a penalizarilor sunt notificarile prin care Google va informeaza ca v-au penalizat site-ul pentru link-uri inselatoare sau nenaturale. In contul Google Webmaster Tools, la rubrica de mesaje puteti gasi un mesaj care sa va spuna ca “ati fost penalizat manual”. Dupa spusele lui Matt Cuts, se pare ca aproape 25.000 de webmasteri au primit instiintari de acest fel in acest an. Daca nu aveti o notificare de penalizare manuala, atunci o alta posibilitate este sa fi fost atinsi de Penguin.

Penalizarile algoritmice Google Penguin

Data nasterii lui Google Penguin este 24 aprilie 2012 – este bine sa retineti aceasta data si sa va raportati la ea pentru a analiza in Google Analytics fluctuatiile de trafic.

In contul de Google Analytics, accesati Traffic Sources —-> Search —–> Organic. Este posibil sa nu constatati o scadere dramatica a traficului, dar daca este totusi o scadere, aceasta este un semnal de alarma. Cele mai multe penalizari Google Penguin au avut drept consecinta o scadere a traficului organic de aproximativ 1/3. Daca insa site-ul dumneavoastra a fost ridicat printr-un mare procentaj de link-urile inselatoare, scaderea poate fi mai drastica. Este important de notat ca schimbarile aduse de Penguin nu vizeaza imbunatatirea calitatii cautarilor, ci mai degraba par sa fie centrate pe penalizarea anumitor tipuri de spam. Cea mai vizata parte pare a fi domeniul supra-optimizarii prin texte-ancora.

Alte penalizari Google legate de link-uri

Google penalizeaza adesea site-urile si nu informeaza pe proprietarii acestora, iar schimbarile de algoritm sunt numeroase in fiecare an, fie ca sunt mici modificari sau schimbari majore. Cei mai multi identifica modificarile majore ale algoritmului de indexare, dar trebuie sa mai stiti ca Google face cam 50 de schimbari de algoritm in fiecare luna, schimbari care pot duce la modificarea usoara a ranking-urilor sau la penalizari drastice.

Ce sfaturi se pot da unui proprietar de site care vrea sa stie daca a primit o penalizare legata de link-uri sau daca risca ceva in viitor: verificati distribuirea textului-ancora, ca sa vedeti daca pare natural. Puteti face o cautare rapida in Open Site Explorer pentru a identifica link-urile catre site-ului dumneavoastra care va pot aduce o penalizare. In rubrica “Link Anchor Text” daca 50%+ din primele 10 link-uri au un text ancora identic sau asemanator, acesta e un semn de avertizare asupra unui profil al linkurilor nenatural.

Un alt instrument pentru acest tip analiza este si AHREFS (https://ahrefs.com/), un instrument similar cu OSE, dar care ofera un raport interesant despre textele-ancora.

Inca doua elemente referitoare la aceste penalizari:

1. Orice forma de retea de linkuri e un motiv de ingrijorare;
.
2. Unele site-uri penalizate de Google au fo st penalizate in acelasi timp sau la scurta vreme de catre Bing ; dupa ce au remediat unele probleme si site-ul a fost reconsiderat de catre Google, si-a revenit in clasamente si pe Bing. Cu toata atentia indreptata acum spre Google, sa nu uitam ca Bing (Bing + Yahoo) controleaza aproximativ 30% din traficul cautarilor pe multe piete.

On Key