Istoria Google

Istoria Google incepe in in 1995, odata cu intalnirea a 2 studenti de la Universitatea Standford: Sergey Brin de 23 de ani si Larry Page de 24 de ani, ce lucrau impreuna la proiecte indraznete.

In ianuarie 1996, cei 2 studenti au inceput sa lucreze la un proiect nou, incercand sa creeze un motor de cautare, proiect pe care l-au numit BackRub. Astfel, cei doi studenti au creat o aplicatie care sa analizeze relatiile dintre site-urile web, reteaua de legaturi ce se poate stabili intre ele. Cautau un mod eficient si rapid de a oferi prin aplicatia lor, cele mai pertinente rezultate la cautarea pe internet : un motor de cautare care sa concureze cu AltaVista, motor de cautare la acea vreme.

Prin 1997, Larry Page si Sergey Brin le-au cerut colegilor, studenti la informatica, sa-i ajute in gasirea unu nume interesant pentru aplicatia care avea sa devina cel mai puternic motor de cautare. Ideea originala ii apartine lui Sean Anderson, care a propus « googolplex ».

Denumirea avea ca origine termenul din matematica « googol » :
1 googol = 1.0 × 10(100) un numar ce incepe cu si este urmat de 100 de zerouri

Lui Larry Page i-a placut sugestia si i-a cerut colegului sau sa inregistreze domeniul web « googol ». De aici, povestile sunt diferite: o varianta spune ca Sean Anderson a gresit cand a tastat numele domeniu, astfel inregistrand
« google.com ». O alta poveste spune ca numele de domeniu web pe care trebuia sa-l rezerve era deja inregistrat si asa a optat pentru actuala denumire Google.

Denumirea a devenit celebra prin popularitatea motorului de cautare folosit de utilizatorii de internet, astfel ca in 2006 se numara printre primele 10 cele mai cunoscute marci cunoscute in intreaga lume. Actiunea de cautare de informatii practice si utile pe motorul de cautare Google a devenit atat de familiara, incat unele dictionare au inclus in lista de definitii si termenul “to google”.

Societatea Google Inc a luat fiinta in 27 sept 1998 in Silicon Valley, California, fondatorii sai fiind Larry Page si Sergey Brin, creatorii motorului de cautare Google. Acum, societatea este cunoscuta prin monopolul ce-l detine motorul de cautare, concurat initial doar de Alta Vista iar mai tarziu de catre Yahoo! si Bing.

Scopul Google este sa organizeze informatia la nivel mondial si sa fie universal accesibil si util. Prin valoarea sa, Google e una din primele intreprinderi americane, are in jur de 20.000 de angajati, majoritatea fiind concentrati la sediul principal Googleplex, in Montain View, California.

On Key